Pečená dýně hokkaido jako příloha a vitamínová bomba

Pečená dýně hokkaido jako příloha a vitamínová bomba 1

Znáte zdravotní výhody dýně hokkaido? Jejich období je tu a jejich využití je různé. Kromě polévek a koláčů je můžete jednoduše využít i jako přílohu k masu, sýru Halloumi nebo k zeleninovým plackám.

Dýně hokkaido jsou kromě chuti velmi cenné i kvůli jejich zdraví prospěšným výhodám. Oranžové dýně obsahují potřebný betakaroten, lutein, draslík, železo, hořčík, vápník a fosfor. Hokkaido je vhodná pro diabetiky, snižuje krevní tlak a tím, že obsahuje velké množství vlákniny, je vhodná i pro ty, kteří mají problémy s trávením. Vhodná je i při různých způsobech stravování jako Paleo, Gaps či jiných protizánětlivých dietách.

Ingredience:

  • 1 ks dýně hokkaido
  • olivový olej na pokapání dýně
  • sůl a pepř, případně chilli
  • 4 ks větviček rozmarýnu

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Dýni omyjeme, nakrájíme na měsíčky. Položíme ji na plech pokrytý pečícím papírem. Měsíčky osolíme, posypeme čerstvě namletým pepřem a položíme na ně větvičky rozmarýnu. Pokud má někdo rád pikantnější chuť, může je posypat sušeným chilli. Na závěr pokapeme olivovým olejem. Vložíme do rozehřáte trouby a pečeme na 180 °C zhruba 30 minut.

Takto upečenou dýni můžeme využít jako přílohu k masu, grilovanému sýru Halloumi nebo k zeleninovým plackám, nebo jednoduše jako hlavní jídlo spolu se salátem a se smetanovo-česnekovým dipem.

Přejeme vám dobrou chuť!

Sdílejte

Zapomenuté heslo

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě