Antonínova verze legendárního francouzkého receptu Kuře Marengo. Snad s ní sklidíte úspěch tak jako my.
Ingredience
Použité suroviny na 4-6 porcí:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 500 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky)
- 250 g menších žampiónů nebo jiných hub (do velikosti cca 1,5 cm)
- 50 ml oleje
- 1 lžíce másla (20 g)
- koření Kuře Marengo
- 2 dcl sladšího bílého vína
- 4 stroužky česneku
- 150 g menších cibulí
- 6 ks středně velkých rajčat (400 g)
- 100 g vypeckovaných zelených oliv
- 1 lžička soli
Přílohy:
- Nejvhodnější přílohou je nasucho opečený toast s volským okem nebo čerstvá nebo zapečená francouzská bageta s bylinkovým máslem.
1/9
Připravíme si marinádu z 50 ml oleje, 1 lžičky soli a 2 lžic směsi koření Kuře Marengo.
- 2/9
500 g kuřecího maso nakrájíme na kousky velké 4 – 5 cm, promícháme s marinádou a necháme v chladu odležet alespoň 2 hodiny.
- 3/9
Namarinované maso na pánvičce zprudka 2 minuty restujeme z obou stran (použijeme olej z marinády). - 4/9
Do pekáčku vymazaného 1 lžící másla vložíme orestované maso, 150 g rozčtvrcených menších cibulí a 5 nahrubo nasekaných stroužků česneku. - 5/9
Podlijeme 2 dcl sladšího bílého vína, 1 dcl vody nebo vývaru. - 6/9
Pod pokličkou dusíme v troubě předehřáté na 220 °C cca 30 minut. Dle potřeby poléváme výpekem. - 7/9
Zatímco se kuře dusí, opečeme na pánvičce po kuřeti 250 g celých malých, očištěných žampiónů. - 8/9
Do pekáčku ke kuřecímu masu, které obrátíme, přidáme orestované žampióny i s výpekem, 6 nadrobno nasekaných rajčat, 100 g rozpůlených zelených oliv bez pecek, a dusíme v troubě dalších 30 minut (15 minut pod pokličkou a 15 minut odkryté) doměkka. - 9/9
Podáváme tradičně s nasucho opečeným toastem překrytým volským okem nebo s čerstvou či zapečenou francouzskou bagetou s bylinkovým máslem.
Spolu s www.koreni.cz vám přejeme dobrou chuť!
Komentáře