Skořicový věnec

Skořicový koláč

Že skořice byla oblíbená i u našich předků, dosvědčuje i tento slavnostní recept z konce 19. století.

Ingredience

Použité suroviny na 2 věnce:

  • 100 g másla
  • 2 polévkové lžíce cukru krystal
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 50 g čerstvých kvasnic (1 kostka)
  • 600 g hladké mouky

Na náplň:

  • 125 g másla
  • 10 polévkových lžic cukru krystal
  • 2 polévkové lžíce mleté skořice
  • 50 g drcených vlašských ořechů (velikost kousků cca 2-3 mm)

 

1/11

V misce rozpustíme ve 250 ml vlažného mléka 2 lžíce cukru, přidáme rozdrobenou kostku kvasnic a necháme vzejít kvásek.

Skořicový věnec - recept krok 1

  • 2/11
    V hnětací míse smícháme 600 g mouky s 1 lžičkou soli, uprostřed uděláme důlek, kam vlijeme připravený kvásek, 2 žloutky a 100 g rozpuštěného másla.Skořicový věnec - recept krok 2

  • 3/11
    Promícháme a vypracujeme do hladkého těsta, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.Skořicový věnec - recept krok 3
  • 4/11
    Zatímco těsto kyne, smícháme v misce 125 g změklého (nikoliv tekutého) másla s 2 lžícemi skořice a 10 lžícemi cukru.Skořicový věnec - recept krok 4
  • 5/11
    Vše vymícháme do hladké, mazlavé pasty.Skořicový věnec - recept krok 5
  • 6/11
    Vykynuté těsto rozdělíme na půl. Z jedné poloviny vyválíme placku o velikosti asi 30 x 40 cm, potřeme jí polovinou náplně a posypeme polovinou drcených vlašských ořechů.Skořicový věnec - recept krok 6
  • 7/11
    Potřenou placku srolujeme po delší hraně.Skořicový věnec - recept krok 7
  • 8/11
    Vzniklý válec rozřízneme na 2 poloviny tak, aby zůstal na jednom konci cca 2 cm nerozříznutý, a položíme jej rozříznutou stranou nahoru.Skořicový věnec - recept krok 7
  • 9/11
    Z rozřízlého těsta smotáme cop…Skořicový věnec - recept krok 7
  • 10/11
    …který vytvarujeme do kruhu, konce spojíme do věnce, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut kynout.Skořicový věnec - recept krok 7
  • 11/11
    Skořicový věnec pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 180°C a poté necháme vychladnout na plechu. Stejně zpracujeme i druhou část těsta a náplně.Skořicový věnec - recept krok 7

Spolu s www.koreni.cz vám přejeme dobrou chuť!

 

Sdílejte

Zapomenuté heslo

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě