Sváteční vánočka

Sváteční vánočka 1

Osvědčený babiččin recept na vánočku, který se u nás dědí z generace na generaci a nesmí chybět na žádném vánočním stole.

Ingredience

Použité suroviny na 1 vánočku:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • ½ rozehřátého másla
  • pravý Vanilkový cukr
  • Citronová kůra mletá
  • 100 g cukru krystal
  • 175 ml mléka
  • 40 g čerstvého droždí (1 kostka)
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 lžíce rumu
  • 3 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • 100 g rozinek
  • 50 g sekaných mandlí

Přílohy:

  • pocukrovat a podávat k bílé kávě nebo čaji samotné nebo jen lehce potřít máslem či jahodovou marmeládou (nebo obojím)

Postup:

  • 1/Připravíme si ingredience.

Vánočka - recept krok 1

  • 2/6
    Nejprve si v misce připravíme kvásek smícháním 175 ml vlažného mléka se 40 g čerstvého droždí a 1 lžičkou cukru (necháme cca 15 minut v teple kvasnice pracovat, až vytvoří hnědé bubliny na povrchu mléka).

Vánočka - recept krok 2

  • 3/6
    Než je kvásek hotový rozehřejeme si půl kostky másla a oddělíme žloutky ze tří vajec od bílků. Ve větší míse smícháme obě mouky dohromady se 100 g cukru, dvěma lžícemi (polovina sáčku) „Vanilkového cukru“ od Antonína, jednou vrchovatou lžičkou soli a dvěma lžičkami „Citronové kůry mleté“ od Antonína. Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme nakynutý kvásek, rum, žloutky, rozehřáté máslo, přidáme rozinky, polovinu sekaných mandlí a vše dokonale prohněteme.

Vánočka - recept krok 3

  • 4/6
    Těsto necháme v teple pod utěrkou 2 hodiny kynout (po jedné hodině promícháme).

Vánočka - recept krok 4

  • 5/6
    Když je těsto vykynuté, vyklopíme je z mísy na vál, rozdělíme na 9 stejně velkých částí a z nich vyválíme cca 40 cm dlouhých válečků, které na plechu vyloženém pečícím papírem spleteme do vánočky (dolní řada je ze 4, prostřední řada ze 3 a horní řada ze 2 válečků). Aby se vánočka „nerozjela“, doporučujeme jednotlivé řady zpevnit zapíchanými špejlemi. Vánočku necháme ještě 45 minut vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem sekaných mandlí.

  • 6/6
    Pečeme v troubě 50 minut při 150°C. Necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.

Vánočka - recept krok 6

Doba přípravy 40 min. přípava, 165 min. kynutí, 50 min. pečení /1 vánočka. 

Spolu s www.koreni.cz vám přejeme dobrou chuť!

Inspiraci na další recepty spojené s Vánoci naleznete také v naší sekci Vánoce.

Sdílejte

Zapomenuté heslo

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě