Třešňový koláč Clafoutis

Třešňový koláč Clafoutis 1

Jednoduchý francouzský ovocný koláč do jednoporcových misek nebo do koláčové formy.

Ingredience

Použité suroviny na 1 koláč (8 porcí):

  • 500 g zralých (černých) třešní
  • 75 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru (50 g do těsta, 10 g na pocukrování)
  • 50 g másla (40 g do těsta, 10 g na vymazání formy)
  • 25 g vanilkového cukru
  • 2 lžičky citrónové kůry mleté
  • 3 vejce
  • 150 ml mléka
  • 2 cl třešňové pálenky nebo rumu
  • špetka soli

Postup

  • 1/6
    Keramickou koláčovou formu vymažeme 10 g másla, 500 g zralých třešní omyjeme a osušíme a nasypeme v 1 vrstvě do formy.

    Třešňový koláč Clafoutis – recept krok 1

  • 2/6
    V mixéru vyšleháme 3 vejce s 50 g moučkového cukru do husté pěny, 40 g másla rozehřejeme a zapneme troubu na 210 °C.

    Třešňový koláč Clafoutis – recept krok 2

  • 3/6
    Do vyšlehaného základu za stálého míchání přisypeme 75 g hladké mouky, 25 g vanilkového cukru, 2 lžičky citrónové kůry mleté, špetku soli, přilijeme 150 ml mléka, 2 cl třešňové pálenky (rumu) a nakonec rozehřáté máslo.

    Třešňový koláč Clafoutis – recept krok 3

  • 4/6
    Řídké těsto (podobné těstu na palačinky) nalijeme na třešně ve formě a dáme do rozpálené trouby.

    Třešňový koláč Clafoutis – recept krok 4

  • 5/6
    Prvních 15 minut pečeme při 210 °C, dalších 15 minut při 180 °C. Špejlí zkusíme, zda je koláč hotov, vyndáme z trouby a posypeme 10 g moučkového cukru.

    Třešňový koláč Clafoutis – recept krok 5

  • 6/6
    Podáváme teplý (doporučujeme) nebo studený, samotný nebo ozdobený šlehačkou.

    Třešňový koláč Clafoutis – recept krok 6

Doba přípravy: 15 minut příprava, 30 minut pečení, 1 koláč/8 porcí.

Sdílejte

Zapomenuté heslo

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě