Výživa v těhotenství

Těhotná maminka jí salát

V době těhotenství zajišťujete výživu nejen pro sebe, ale i pro své dítě. Vše, co konzumujete může svým složením ovlivnit vývoj plodu. Rozhodně to neznamená, že byste měla zásadně změnit své stravovací návyky, ale je dobré se zamyslet nad rozmanitostí vaší stravy a dodat vašemu tělu a především vašemu miminku všechny potřebné živiny a vitamíny. 

Každý den potřebujete v průměru 2100 až 2500 kalorií. Není to však o mnoho více než 2000 kalorií, které stačí jiným ženám. Vaše denní potřeba živin odpovídá následujícím množstvím:

  • 1/2 litru polotučného mléka
  • 50g sýra
  • 100 – 150g masa
  • 30g másla, oleje nebo margarínu
  • 250g syrové nebo vařené zeleniny
  • 100g brambor
  • 100g celozrnného chleba
  • 1 kus čerstvého ovoce

V těhotenství nezapomínejte na mléčné výrobky. Během těhotenství si více než jindy hlídáte svůj jídelníček. Chcete jíst zdravě, abyste se cítila dobře a aby se vaše miminko správně vyvíjelo.

Důležité: Vaše potřeba vápníku se v těhotenství zdvojnásobuje.

Čerstvé mléčné výrobky přispívají k zajištění dostatečného příjmu vápníku, železa a hořčíku. Vápník je nezbytný pro tvorbu kostí a zubů vašeho miminka. A proto je nesmírně důležité denně konzumovat mléko a čerstvé mléčné výrobky. Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 800 mg a v těhotenství se zvyšuje na 1200 mg. Těhotné ženy často nekonzumují více vápníku než před těhotenstvím, a tak je jejich denní potřeba pokrytá pouze z 66%. Proto dbejte na to, abyste jeho příjem navýšila. Zvýšený příjem vápníku je nejdůležitější ve třetím trimestru, kdy jsou nároky plodu nejvyšší. Vápník má také důležitou roli v předcházení některým komplikacím v těhotenství. Patří mezi ně prevence předčasného porodu, vysokého tlaku v těhotenství, preeklampsie a křeče dolních končetin. Ideálním zdrojem vápníku jsou vedle mléka právě čerstvé sýry a jogurty, které jsou zvláště důležité, pokud nastávající maminka čerstvé mléko z jakéhokoliv důvodu nemůže pít.

Nezapomínejte na bílkoviny

Váš organismus nyní vyžaduje asi o 25 % více bílkovin. Bílkoviny (proteiny) hrají důležitou roli při tvorbě tkání. Kromě toho byste měla jíst také jogurty, sýry a mléko.

Proteiny jsou bohatě zastoupeny především v následujících potravinách:

  • maso: hovězí, telecí, jehněčí – maso by mělo být dobře tepelně zpracováno
  • ryby: mořskýjazyk,treskaobecná,mořský losos, treska skvrnitá
  • drůbež: kuře, krůta, krocan
  • vejce: pouze vařená a nikoliv v nadměrném množství

Přestože rostlinné bílkoviny obsahují esenciální aminokyseliny, živočišné bílkoviny mají vyšší biologickou dostupnost aminokyselin jako stavebních kamenů. Proto je vhodné, zvláště v těhotenství, kombinovat příjem živočišných i rostlinných potravin. Zcela nevhodné jsou během těhotenství veganské diety. Nastávající maminky, které byly veganky, by měly kvůli správnému vývoji plodu přijímat i živočišné bílkoviny alespoň v rámci vegetariánské diety. Vhodným zdrojem potřebných látek jsou čerstvé mléčné výrobky např. čerstvé sýry.

Je důležité umět si správně vybrat

I mezi mléčnými výrobky existují velké rozdíly v kvalitě. Proto věnujte dostatek času jejich výběru a čtěte informace uváděné na obalech. Zde sledujte nutriční hodnoty výrobku a také jeho složení. Platí základní princip, že čím méně ingrediencí výrobek obsahuje, tím lépe. Výrobek je tak lépe stravitelný a tělo dokáže lépe využít důležité látky, které výrobek obsahuje. Navíc nezatěžuje vaše tělo přidanými látkami (např. konzervanty a stabilizátory). I v běžných obchodech jsou k dostání velmi kvalitní potraviny vhodné pro vás i vaše miminko např. čerstvé sýry z tvarohu a smetany.

Oleje a tuky

K hodnotné výživě patří tuky, ale nesmí jich být příliš mnoho. Jinak vznikají problémy s hmotností!

Syrové tuky: čerstvé nesolené máslo, čisté rostlinné oleje z oliv, podzemnice olejné, slunečnic a kukuřice, a především pomazánkové paštiky

Těžce stravitelné tuky: nasycené tuky, vepřové sádlo a tučné maso, přepálené oleje, fritované výrobky, hranolky, bramborové krokety, tučné uzenářské výrobky

Ovoce a zelenina

Ovoce a zeleninu jezte denně. Tak si vytvoříte zásobu vitamínů, která je velmi prospěšná pro první roky života vašeho dítěte. Také vaše střeva vám „poděkují“, protože ovoce a zelenina usnadňují průchod potravy. Zácpa patří minulosti!

Vitamíny

  • vitamín A: petržel, zelí, špenát, zelený salát, mrkev, rajčata
  • vitamín B: obilné klíčky, luštěniny
  • vitamín C: rajčata, petržel, kapusta, zelí, pomeranče, grapefruity, maliny, jahody, kiwi, červený a černý rybíz
  • vitamín D: rybí tuk, obilné klíčky
  • vitamín E: řeřicha, zelený salát, lískové oříšky, mandle
  • vitamínK: zelenýsalát, hlávkovézelí, špenát

Náš tip: Aby vitamíny obsažené v potravinách zůstaly zachovány: jezte ovoce ihned po omytí, neomývejte zeleninu příliš dlouho a nechte ji povařit jen krátce, např. v troše vody nebo v páře!

Chléb, potraviny obsahující škrob a obiloviny

Dodávají uhlohydráty a „pomalé cukry“ a jsou nezbytné pro vývoj dítěte. Pokud budete tyto potraviny konzumovat v rozumném množství, nepřiberete po nich.

  • chléb: černý nebo celozrnný
  • těstoviny: celozrnné nebo polozrnné
  • předvařená pšenice: ve formě těstovin nebo rýže, je bohatá na balastní látky, které působí blahodárně na střevní pasáž
  • rýže: celozrnná
  • luštěniny: čočka, fazole, boby, hrách
  • brambory: vařené v páře (ve slupce)

Naše rada: V těhotenství nemusíte jíst za dva, ale rozhodně se vyvarujte dietám! Dejte vašemu miminku vše co potřebuje a nebojte se „zdravě“ přibrat.

Sdílejte
reklama

Zapomenuté heslo

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě