Moruše jsou oblíbené ovoce mých dětí. Na zahrádce jsem proto zasadila převislé ostružiny, ze kterých si děti mohou sbírat plody přímo do ručky, i když jsou ještě úplně malé. Větve totiž visí až po zem. Dnes mě napadlo, že je seberu a uvařím morušovou marmeládu.
Moruše a jejich zdravotní význam
Plody moruší ale i listy jsou velmi zdravé. Obojí dobře působí na dýchací cesty. Obsahují kopu esenciálních látek, vitamínů E, C, B či stopových prvků – hořčík, vápnk, křemík a jiné. Obsahuje dokonce až 23% denní dávky železa ve 100 g plodů, a také resveratrol, který je ale pouze v tmavých plodech ostružin.
Syrové plody byste měli každoročně zařadit do svého jídelníčku. Listy můžeme používat ve formě čaje nebo do letních limonád. Jejich využití a bonusy lze využít při léčbě různých onemocnění. Ať už půjde o angínu, záněty hrdla či při vysokém tlaku. Mají blahodárný vliv i na novotvorbu krve či při boji s vysokým cholesterolem. Mohou se používat i při léčbě leukémie jako podpora při léčbě.
V minulosti se plody moruší i sušily. Sušené plody se pomleli a sloužily jako sladidlo na oslazení jídla. Plody můžete také odšťavnit a udělat z ní sirup či limonádu během léta.
Podívejte se i na další naše recepty na odkazu ZDE.
Pokud máte i vy nějaký recept, můžete se s námi podělit v naší uzavřené skupinky maminek na Facebooku a podělit se o své zkušenosti.
Komentáře