Zázvorové sušenky

Zázvorové sušenky

Voňavé zázvorové sušenky si můžete dopřát nejen o Vánocích. Dokáží rozsvítit nejeden pochmurný den neuvěřitelnou silou. Navíc vám při jejich přípravě mohou pomáhat i děti. Jen si dejte pozor a sušenky držte pěkně v bezpečí daleko od nenechavých ručiček. Jsou totiž velmi chutné!

Na 4 porce si připravte:
  • 500 g pohankové (nebo hladké pšeničné) mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce mletého sušeného (nebo 5 cm najemno nastrouhaného čerstvého) zázvoru
  • 100 g tmavšího třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 100 g změklého másla
  • 1 větší vejce (L)
  • 100 ml melasy (100 ml sirobu nebo medu)
  • 1 lžička pravého vanilkového cukru
  • 2 lžičky mleté citrónové kůry (nebo 1 lžička jemně nastrouhané čerstvé kůry z chemicky neošetřeného citrónu)

Na těsto na zázvorové sušenky v malé misce dokonale promícháme 500 g pohankové mouky s 2 lžičkami jedlé sody, špetkou soli, 2 lžícemi mletého zázvoru, 2 lžičkami mleté skořice, 2 lžičkami mleté citrónové kůry a ¼ lžičky mletého hřebíčku. Všechno koření nakoupíte z pohodlí domova na www.koreni.cz.

Zázvorové sušenky - recept krok 1

V hnětací míse dokonale utřeme 100 g změklého másla se 100 g tmavého třtinového cukru, 1 lžičkou vanilkového cukru a 1 větším vejcem (velikost L).

Zázvorové sušenky - recept krok 2

Přidáme 100 ml melasy (syrobu nebo medu), opět promícháme.

Zázvorové sušenky - recept krok 3

Postupně přisypáváme za stálého míchání sypkou (moučnou) složku z bodu 1, dokud není těsto dokonale vypracované (nelepí se na ruce).

Zázvorové sušenky - recept krok 4

Těsto rozdělíme na 2 části, zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2–8 hodin při pokojové teplotě odpočinout (v lednici lze skladovat až 4 dny).

Zázvorové sušenky - recept krok 5

Každou část těsta vyválíme na pomoučněném válu do placky o síle 4–5 mm a vykrajujeme požadované tvary, tzv. zázvorky.

Zázvorové sušenky - recept krok 6

Zázvorky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Zázvorové sušenky - recept krok 7

Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 7-10 minut, dokud nezačnou zlátnout. Poté je vyndáme z trouby a necháme na plechu zchladnout. Zázvorky zůstávají tvrdé ale křehké (jako piškoty), po týdnu začnou měknout.

Zázvorové sušenky - recept krok 8

Podáváme buď pouze upečené, nebo ozdobené polevou z moučkového cukru, rumu a citrónové šťávy. (Lze je rovněž před pečením posypat hrubým krystalovým nebo třtinovým cukrem).

Zázvorové sušenky - recept krok 9

 

Spolu s www.koreni.cz vám přejeme dobrou chuť!

Sdílejte
Immunotrofina 2+1 zdarmaImmunotrofina 2+1 zdarmareklama

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě