Datlemi slazený dýňový koláč ideální na podzimní večery s použitím novinky od Antonína z www.koreni.cz – dýňovým kořením.
- 150 g nahrubo nakrájených datlí
- 1 chemicky neošetřený pomeranč (nebo 1 dužnina a 1lžička Pomerančové kůry od Antonína z www.koreni.cz)
- 250 ml dýňového pyré (1 dýně Hokkaido)
- 250 g změklého másla
- 50 g světlého třtinového cukru
- 1 lžička Dýňového koření
- 1 lžička vanilkového cukru
- 3 vejce
- 250 g pohankové (nebo hladké pšeničné) mouky
- 150 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
Příprava pyré:
Dýni Hokkaido omyjeme, rozřízneme napůl a vydlabeme semínka.
Dýni položíme rozkrojenou stranou na plech, podlijeme 200 ml vody a při 180 °C pečeme v troubě 60-90 minut (slupka musí jít snadno propíchnout vidličkou). Poté ji necháme zcela vychladnout.
Z upečené dýně vydlabeme dužninu, kterou v mixéru rozmixujeme dohladka. 250 ml dýňového pyré dáme stranou, zbytek rozdělíme po cca 300 g do vhodných nádob a zamrazíme pro příští využití
Příprava koláče:
150 g nahrubo nakrájených datlí spolu s pomerančovou kůrou (sušenou nebo ostrouhanou z bio pomeranče) namočíme na 15 minut do rozmixované dužniny 1 pomeranče.
250 g pohankové (nebo hladké pšeničné) mouky smícháme s 1 lžičkou prášku do pečiva a 1 lžičkou dýňového koření
Ve větší míse utřeme dohladka 250 g změklého másla s 50 g světlého třtinového a 1 lžičkou vanilkového cukru.
Postupně, za stálého šlehání, přidáme 3 vajíčka, 150 ml mléka, směs namočených datlí v pomeranči, 250 ml dýňového pyré, a nakonec pomalu přisypeme mouku s práškem do pečiva a kořením. Vše dokonale promícháme.
Formu na koláč o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem, nalijeme do ní připravené těsto.
V troubě předehřáté na 180 °C pečeme cca 50 minut (zapíchnutá špejle se nesmí mazat těstem).
Podáváme se šlehačkou.
Komentáře