Kulajda

Kulajda

Houby pořád rostou, ale co s nimi? Zpracujte je do kulajdy, která vás zahřeje až na duši.

Ingredience

Použité suroviny na 4 porce:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 500 g oloupaných, na 1 cm kostky nakrájených brambor
  • 1 lžička polévkové koření od Antonína
  • 200 g na 1 cm kousky nakrájených očištěných hub
  • 1 litr vývaru (masový nebo zeleninový) nebo vody
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce (30 g) másla
  • 200 g smetany ke šlehání (31%)
  • 3-4 lžíce octa
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžičky sušeného kopru (nebo hrst nasekaného mraženého nebo čerstvého)
  • 1 lžička soli
  • 4 vejce

1/6

Ve 3 – litrovém hrnci rozpustíme 2 lžíce másla a na něm orestujeme na 1 cm kousky nakrájené houby (200 g, cca 5 min.).

Kulajda – recept krok 1

  • 2/6
    Orestované houby zaprášíme 1 lžící hladké mouky a 1 minutu za stálého míchání necháme lehce zhnědnout.Kulajda - recept krok 2

  • 3/6
    Přilijeme 1 litr vařícího vývaru nebo vody, přidáme 1 lžičku „Polévkového koření“ od Antonína, 2-3 lžičky sušeného kopru (nebo 1 hrst čerstvého nebo mraženého), 1 lžičku soli, 0,5 kg oloupaných brambor, promícháme a necháme 15 minut bez poklice vařit.Kulajda - recept krok 3
  • 4/6
    5 minut před koncem vaření přilijeme 3 lžíce octa a dovaříme.Kulajda - recept krok 4
  • 5/6
    Do vařící polévky přilijeme 200 g smetany ke šlehání (31%), přidáme 2 lžíce cukru, promícháme a provaříme.Kulajda - recept krok 5
  • 6/6
    Nakonec do vařící polévky opatrně vlijeme 4, do hrníčku rozklepnutá, vejce, necháme je 30 vteřin zatáhnout, opatrně promícháme, aby žloutek zůstal celý, dochutíme solí, octem a cukrem dle chuti, 1 minutu provaříme a podáváme.Tokáň - recept krok 6

Spolu s www.koreni.cz vám přejeme dobrou chuť!

 

Sdílejte
Immunotrofina 2+1 zdarmaImmunotrofina 2+1 zdarmareklama

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě