Nákyp s medvědím česnekem

česnek

Nezaměnitelnou jemně štiplavou chuť čerstvého medvědího česneku si můžete užívat vždy jen několik týdnů v roce. A ten čas nastal právě teď! Delikátní aroma této bylinky ovšem není jediný důvod, proč si ji dopřávat hojně. Doma se pak můžete potěšit třeba tímto nákypem.

Co budeme potřebovat:

  • 60 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 350 ml mléka
  • sůl a pepř
  • 1 bobkový list
  • 1 cibule
  • 3 hrsti medvědího česneku
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 50 g strouhaného sýru
  • 3 vejce
  • máslo na vymazání

Postup

  1. Začneme přípravou bešemelu. Polovinu másla rozehřejte v hluboké pánvi a zaprašte moukou. Chvilku smažte, až vznikne bledá jíška. Tu pak po částech zalijte mlékem a metličkou vždy prošlehejte, aby se nedělaly hrudky. Lehce osolte, přidejte bobkový list a na mírném plameni za občasného promíchání nechte asi 15 minut probublávat, až je hotový bešamel krásně hebký. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a vyndejte bobkový list.
  2. Zatímco bešamel chladne, cibuli nakrájejte najemno a na zbylém másle ji nechte zesklovatět. Přidejte nahrubo nasekaný medvědí česnek, podle chuti můžete nákyp udělat pikantnější i díky klasickému česneku. Podlijte kapkou vody (opravu jen malinko, jen aby se česnek nezačal smažit) a pár minut zahřívejte, až zcela změkne a tekutina se odpaří.
  3. Troubu zapněte na 200 °C. Formy o objemu asi 200 ml (můžete použít i třeba čajové hrnky) vymažte máslem. Do zchladlého bešamelu vmíchejte spařený medvědí česnek, strouhaný sýr a jeden po druhém také žloutky. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, opatrně ho vmíchejte do připravené směsi a těsto rozdělte do připravených formiček. Vložte do trouby a pečte asi 20 až 30 minut dozlatova. Zejména v první polovině pečení troubu neotvírejte, aby nákyp nesplaskl!
  5. Hotové suflé ihned podávejte! Nákyp se velmi rychle propadne, ale na chuti mu to nic neubere. Hodí se jako samostatné menší jídlo nebo příloha k masu.

Medvědí česnek

Medvědí česnek je jedna z prvních bylinek, která na jaře vyroste. Můžete si ji sami nasbírat v přírodě (na místech, kde to není zakázané), ale běžně ji seženete také v prodejnách s ovocem a zeleninou. Má jemnější chuť než česnek klasický a typickou intenzivní vůni.

Jak si medvědí česnek obstarat?

Dá se velmi dobře pořídit na trzích, poohlédnout se můžete v zelinářství nebo se pro něj vydat do přírody. Na vlhkých stinných místech v  lesích, ale i v některých městských lesoparcích se medvědímu česneku daří. Často ho najdete růst poblíž potoka nebo říček. Na některých místech je jeho sběr zakázaný, tak si to raději předem ověřte. Mimo chráněná území se bylinka trhat smí jen pro osobní potřebu.

Dávejte si také pozor, ať si ho nespletete s jedovatou konvalinkou. Listy medvědího česneku vyrůstají přímo ze země, nikoli ze stonku, a mají typickou česnekovou vůni.

Chcete si přečíst další naše recepty? Najdete je ZDE.

Sdílejte

Přihlášení

Na našich webových stránkách HappyBaby.cz používáme soubory cookie, abychom vám poskytli, co nejvíce pohodlí při jejich prohlížení. Kliknutím na „Souhlasím s použitím všech cookies“ vyjadřujete souhlas s použitím VŠECH souborů cookie. Můžete také pomocí nastavení poskytnout kontrolovaný souhlas nebo zamítnout použití cookies kromě nezbytných.

Povolit všechny cookies Nastavit cookies

Níže najdete kategorie cookies používané na našich webových stránkách, které můžete povolit nebo zakázat. Funkční cookies není možné zakázat, protože jsou pro bezproblémové procházení webu nezbytné. Vaše nastavení cookies je v budoucnu možné měnit pomocí odkazu v patičce webu.

Zavřít

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě