Nezaměnitelnou jemně štiplavou chuť čerstvého medvědího česneku si můžete užívat vždy jen několik týdnů v roce. A ten čas nastal právě teď! Delikátní aroma této bylinky ovšem není jediný důvod, proč si ji dopřávat hojně. Doma se pak můžete potěšit třeba tímto nákypem.
Co budeme potřebovat:
- 60 g másla
- 30 g hladké mouky
- 350 ml mléka
- sůl a pepř
- 1 bobkový list
- 1 cibule
- 3 hrsti medvědího česneku
- 2 utřené stroužky česneku
- 50 g strouhaného sýru
- 3 vejce
- máslo na vymazání
Postup
- Začneme přípravou bešemelu. Polovinu másla rozehřejte v hluboké pánvi a zaprašte moukou. Chvilku smažte, až vznikne bledá jíška. Tu pak po částech zalijte mlékem a metličkou vždy prošlehejte, aby se nedělaly hrudky. Lehce osolte, přidejte bobkový list a na mírném plameni za občasného promíchání nechte asi 15 minut probublávat, až je hotový bešamel krásně hebký. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a vyndejte bobkový list.
- Zatímco bešamel chladne, cibuli nakrájejte najemno a na zbylém másle ji nechte zesklovatět. Přidejte nahrubo nasekaný medvědí česnek, podle chuti můžete nákyp udělat pikantnější i díky klasickému česneku. Podlijte kapkou vody (opravu jen malinko, jen aby se česnek nezačal smažit) a pár minut zahřívejte, až zcela změkne a tekutina se odpaří.
- Troubu zapněte na 200 °C. Formy o objemu asi 200 ml (můžete použít i třeba čajové hrnky) vymažte máslem. Do zchladlého bešamelu vmíchejte spařený medvědí česnek, strouhaný sýr a jeden po druhém také žloutky. Dochuťte solí a pepřem.
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, opatrně ho vmíchejte do připravené směsi a těsto rozdělte do připravených formiček. Vložte do trouby a pečte asi 20 až 30 minut dozlatova. Zejména v první polovině pečení troubu neotvírejte, aby nákyp nesplaskl!
- Hotové suflé ihned podávejte! Nákyp se velmi rychle propadne, ale na chuti mu to nic neubere. Hodí se jako samostatné menší jídlo nebo příloha k masu.
Medvědí česnek
Medvědí česnek je jedna z prvních bylinek, která na jaře vyroste. Můžete si ji sami nasbírat v přírodě (na místech, kde to není zakázané), ale běžně ji seženete také v prodejnách s ovocem a zeleninou. Má jemnější chuť než česnek klasický a typickou intenzivní vůni.
Jak si medvědí česnek obstarat?

Dávejte si také pozor, ať si ho nespletete s jedovatou konvalinkou. Listy medvědího česneku vyrůstají přímo ze země, nikoli ze stonku, a mají typickou česnekovou vůni.
Chcete si přečíst další naše recepty? Najdete je ZDE.
Komentáře