Slané wafle LOW CARB

Patříte k vyznavačům LOW carb stylu stravování a chybí vám občas pečivo? Nabídka hotového pečiva je často nedostačující. Sáhnout můžete po předpřipravených směsích. Ale chléb nebo bulky nejsou to jediné, co z nich můžete vykouzlit. S naším receptem připravíte skvělé slané wafle. Pochutnáte si na nich i například při cestách na rodinném výletě. Pro ty z vás, které nevlastníte waflovač, z hotové směsi můžete vytvořit placičky pečené v troubě.

Těsto

  • 4 vejce
  • 250 ml vody
  • 1 menší batát nastrouhaný najemno
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • směs na chléb od topnatur
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • do těsta můžete přidat nakrájenou šunku/slaninu nebo na drobno nakrájené kysané zelí zbavené tekutiny

Postup

  1. Připravte si všechny suroviny, oloupejte česnek, očistěte a nastrouhejte bátát. Do naší verze jsme použili sýr ementálového typu, který byl již koupen nastrouhaný. Pokud zvolíte jiný, také ho nastrouhejte na jemném struhadle.
  2. Rozehřejte waflovač . Ve větší míse smíchejte všechny ingredience. Těsto bude postupně houstnout, proto je důležité všechny ingredience zamíchat najednou, aby nevznikly nepromíchané části.
  3. Těsto lehce rozprostřete v menších dávkách do formy. V první várce vyzkoušejte raději menší množství aby vám wafle nepřetékaly ven. Pečte do zlatova.
  4. Hotové wafle je možné podávat ještě teplé ale chutnají výborně i studené. Je možné je doplnit oblohou, případně namazat a použít je jako chutnou alternativu plátku chleba. Dobrou chuť!

 

Netradiční ingredience použité v receptu

Většinu ingrediencí máte jistě doma. Podívejme se ale na suroviny, které jsou specifické pro LOW carb stravování. Většinu z nich zakoupíte ve zdravé výživě, na internetu nebo například v řetězci dm drogerie.

Batáty v LOW carb receptech? Opravdu jsou vhodné sladké brambory?

Batáty neboli sladké brambory jsou v mnoha LOW carb receptech vyhledávanou alternativou klasických brambor. Botanicky jde o zcela jiný druh. Díky nižšímu glykemickému indexu, je můžete v přiměřené míře v receptech využívat. Ale stejně jako u všeho, i tady platí s mírou. V našem receptu batáty wafle udrží uvnitř šťavnaté, ale díky opečení spolu se sýrem získají zajímavý oříškový nádech. Pokud chcete batáty vynechat, přidejte ještě jedno vejce a 100 g sýra navíc.

Co je lahůdkové droždí?

I v tomto případě může dojít díky názvu k lehké záměně. Lahůdkové droždí nezaručuje v receptech objem jako je v případě droždí klasického. Jedná se o inaktivované kvasnice, které jsou zhruba z poloviny tvořeny bílkovinou, mají nízký obsah tuku a naopak vysoký podíl vitamínů skupiny B. Jsou přirozeně bezlepkové a mají specifickou chuť, která je podobná sýru. Kromě našeho receptu se v rámci LOW carb stravování používají k obalování řízků místo strouhanky.

NÁŠ TIP: Vyzkoušejte lahůdkové droždí smíchat s trochou soli a najemno namletým kešu. Získáte tak veganskou alternativu parmezánu, kterou můžete používat k posypání a dochucení již hotových jídel. Neobsahuje lepek ani mléko.

 

 

Sdílejte

Přihlášení

Na našich webových stránkách HappyBaby.cz používáme soubory cookie, abychom vám poskytli, co nejvíce pohodlí při jejich prohlížení. Kliknutím na „Souhlasím s použitím všech cookies“ vyjadřujete souhlas s použitím VŠECH souborů cookie. Můžete také pomocí nastavení poskytnout kontrolovaný souhlas nebo zamítnout použití cookies kromě nezbytných.

Povolit všechny cookies Nastavit cookies

Níže najdete kategorie cookies používané na našich webových stránkách, které můžete povolit nebo zakázat. Funkční cookies není možné zakázat, protože jsou pro bezproblémové procházení webu nezbytné. Vaše nastavení cookies je v budoucnu možné měnit pomocí odkazu v patičce webu.

Zavřít

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě