Dusičnany v pokrmech

Miminko u jídla

Kojenci do šesti měsíců věku nemají řádně vyvinutý trávicí systém, a proto nedokážou dusičnany odbourat a bez potíží vyloučit tak, jako v pozdějším věku.

Neschopnost trávit dusičnany je způsobena bakterií v jejich trávicím systému, která přeměňuje dusičnany na jedovaté dusitany, a která po šesti měsících věku úplně vymizí. S dusičnany si pak tělo poradí tak, že je absorbuje a vyloučí ve formě kyseliny močové či močoviny.

Kde se berou dusičnany?

Vysoký obsah dusičnanů má hlavně zelenina pěstovaná při nadbytku dusíkatých živin v půdě. Dále pak při nedostatku slunečního záření, tzv. rychlá zelenina a zelenina pěstovaná ve sklenících. Následné tepelné zpracování zeleniny vede ke snížení obsahu dusičnanů. Ten je možné snížit pomalým vařením či blanšírováním (spařením zeleniny horkou vodou či párou) o 70 %, oloupáním nebo očištěním od žeber a košťálů o 30–50 %. Proto volte kvalitní či bio zeleninu nebo produkty od ověřených farmářů.

Ekologické zemědělství

Abychom jim mohli tyto přírodní a kvalitní potraviny poskytnout, vzniklo ekologické zemědělství. Na rozdíl od konvenčního zemědělství je v ekologickém zemědělství zakázáno používání chemických hnojiv a farmaceutik v chovu zvířat, což znamená, že zvířatům se nesmí podávat antibiotika, látky na stimulaci růstu nebo hormony. Zvířata musí žít v dobrých podmínkách a krmivo pro ně pochází z ekologických farem. Produkty z ekofarem bývají označené slovem „ekologické“ nebo zkratkami jako „eko“ či „bio“.

Sdílejte
Immunotrofina 2+1 zdarmaImmunotrofina 2+1 zdarmareklama

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě