Datle jsou produktem palmy datlové – strom původem ze severní Afriky a Blízkého Východu. K dispozici je široká škála datlí včetně známějších Medjool a Deglet Noor. Každá odrůda je jedinečná svou velikostí, sladkostí, chutí a povrchovou strukturou.
Datle
Obsahují nejméně 15 minerálů, jako je draslík, vápník, železo, hořčík a zinek, 23 druhů aminokyselin, vitamínů, sacharidů, bílkovin, 14 typů mastných kyselin, vlákniny a mnohem víc – tyto sladké malé plody jsou nutriční elektrárnou. [International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2003]
Datle a těhotenství
Studie zveřejněná v časopise Journal of Obstetrics and Gynaecology dospěla k závěru, že pojídání 6 datlí denně v průběhu posledních čtyř týdnů těhotenství „výrazně snižuje potřebu indukce a posilování porodu a má vliv na příznivější, ale ne-významně, výsledek porodu“.
Některé významné zjištění:
• Cervikální dilatace (otevření děložního čípku) byla významně vyšší u matek, které datle jedli při příjezdu do nemocnice.
• 83% matek, které konzumovaly datle, měli neporušenou membránu po přijetí v nemocnici.
• 96% žen, které datle jedli, měli spontánní začátek porodu.
• Použití Pitocinu (Syntentický Oxytocin) bylo významně nižší u žen, které konzumovaly datle (28%), ve srovnání s matkami, které datle nekonzumovali (47%).
• Latentní fáze první doby porodní byla téměř o 7 hodin kratší u matek, které datle jedli, ve srovnání s matkami, které je nejedli (510 min vs 906 min).
To není špatné po pár datlích!
Poporodní krvácení
Existuje i velmi zajímavý výzkum porovnávající využití datlí a Pitocinu v řízeném poporodním krvácení. Studie ukazují významné snížení množství poporodního krvácení u žen, které datle konzumovali ve srovnání s ženami, které dostávaly syntetický oxytocin (Pitocin).
Randomizovaná klinická studie byla realizována ve dvou nemocnicích. Ihned po porodu placenty bylo jedné skupině podáno 50g datlí. Další skupina obdržela 10 jednotek syntetického oxytocinu v intramuskulární injekci. Průměrná krevní ztráta na konci první hodiny po porodu se významně liší ve skupině datlí a ve skupině oxytocinu (104 ml vs 141,6 ml). Výzkumníci naznačují, že datle jsou účinné při řízení poporodního krvácení, protože obsahují vápník, serotonin, tanin, kyselinu linolovou, enzimes, železo a další živiny prospěšné pro kontrolu a prevenci krvácení a anémie. Khadem, Sharaphy, Latifnejad (2007).
Starověká moudrost
Tyto studie jsou dalším potvrzením neocenitelného dědictví starověké moudrosti. Od začátku ženy používají potraviny, čaje, oleje, obklady a bylinky na zmírnění porodních bolestí, hojení v průběhu porodu a podporu kojení. Pojídání datlí během těhotenství a po porodu již bylo vyzdviženo v mnoha islámských tradicích.
Korán mluví o pojídání datlí Mary v průběhu porodu: „V porodních bolestech byla přinucena odebrat se ke kmeni datlové palmy. Ona [Mary] řekla: „Ó, kdybych jen zemřela před tímto časem a byla zlikvidována a zapomenuta! „Hlas se ozval zpod ní,“ Netrap se! Tvůj Pan umístil malý potok při tvých nohou. Zatřepat kmenem palmy směrem k tobě a svěží, zralé datle na tebe spadnou. Jez a pij a potěš své oči … „(Korán, 19: 23-26)
Takže začněte jíst datle a mějte je po ruce během porodu!