Vánoční vánočka ze špaldové mouky

Během Vánoc nesmí chybět na štědrovečerním stole vánočka. Ta potěší hlavně malé strávníky. Zkuste tento rok zdravější variantu – vánočku ze špaldové mouky.

Na 4 porce si připravte:

  • 480 g hladké špaldové mouky (může být 1/3 hrubé)
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 g měkkého másla
  • 3 žloutky + 1 vejce na potření vánočky
  • 35 g droždí
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • hrst rozinek buď namočených v rumu, nebo v čaji
  • hrst plátků mandlí
  • citrónová kůra

Postup

  1. Rozinky namočíme do rumu či čaje, aby dobře nasákly. Připravíme si kvásek z trošky vlažného mléka, 2 lžíce cukru a rozdrobeného droždí. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidáme rozinky i s rumem, citrónovou kůru, sůl a část madlí.
  2. Zbytek mandlí si necháme na posypání vánočky. Přidáme zbytek vlažného mléka a kvásek. Všechno opatrně promícháme a postupně přidáváme 400 g prosáté špaldové mouky.
  3. Vypracujeme těsto, poprášíme ho moukou a necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto dáme na moukou posypaný vál, kde použijeme zbylých 80g mouky a vypracujeme těsto. To by mělo být vláčné, nemělo by se lepit, případně přidejte mouku.
  4. Těsto si potom rozdělíme na 9 stejných dílů a vyválíme stejně dlouhé válečky. Nejdříve upleteme ze 4 dílů spodní část vánočky, potom ze 3 dílů druhé poschodí a z 2 dílů vrchní cop. Upletenou vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme zbylými mandlemi.
  5. Vánočku pečeme prvních 15 minut na 190 stupňů, potom snížíme teplotu na 170 stupňů a dopečeme, přibližně hodinu.

Dobrou chuť vám a vašim dětem přeje tým Happy Baby!

Inspirace na další recepty spojené s Vánoci najdete také v naší sekci Recepty.

 

 

Sdílejte

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě