Kuřecí roláda plněná kopřivami

kopřiva

Pomalu se nám blíží svátek Velikonoc a s tím spojených i několik tradic a receptů. Jedním z nich jsou určitě recepty z mladých kopřiv. Kopřiva není jen ten”plevel”, který máme po celé zahradě, ale jedná se opravdu o velký dar naší přírody.

Co si připravit:

  • 1 velká vrchovatá mísa kopřiv
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • sůl a pepř podle chuti
  • 600 g kuřecího nebo krůtího masa na roládu
  • 200 g plátkové slaniny
  • 150 ml vody

Postup

  1. Troubu si předem předehřejete na 200 stupňů Celsia
  2. Kopřivy spařte teplou vodou a nechte v teplé vodě cca 2 minuty a pak nasekejte nahrubo.
  3. Cibuli nakrájejte také nahrubo a česnek na malé kousky.
  4. V pánvi rozpusťte máslo, cibuli a česnek nechte trochu opéct, přidejte kopřivy, následně vmíchejte vejce a osolte.
  5. Když směs zhoustne, odstavte a nechte ji zchladnout.
  6. Krůtí, nebo kuřecí maso podélně rozkrojte a maso přes potravinou fólii naklepejte.
  7. Osolte a opepřete maso a natřete připravenou směsí s kopřiv.
  8. Zarolujte roládu a celou jí obalte v plátcích slaniny.
  9. Roládu převažte provázkem, ať se při pečení nerozbalí.
  10. Vložte roládu do pekáče, podlijte vodou , přiklopte a pečte v troubě cca 1 hodinu.
  11. Na posledních 10 minut pekáč odklopte, aby se roláda pěkně dopekla.

Kopřiva a její příznivé účinky:

  • Pyl zajistí energii a vitalitu až do vysokého věku
  • Listy mají vysoký obsah bílkovin, flavonoidů, antioxidantů A, C, a E, minerálů, železa a chlorofylu
  • Oddenek zase obsahuje látky, které zajišťují správnou funkci prostaty

kopřiva

Kopřiva a způsoby její přípravy:

Máčení – Listy máčejte 2-3 hodiny ve vodě, pak už nebudou pálit. Poté jej můžete jíst bez dalších úprav jako salát.

Válcování – Listy kopřiv naskládejte na vál a válečkem je vší silou válcujte. Listy se přelámou a tím přestanou pálit. Následně je můžete naskládat na sebe a dovnitř udělat stejně jako do zelných listů náplň třeba z mletého masa, nebo sýru.

Olejování – stačí listy potřít rostlinným olejem (nejlépe chutnají s dýňovým olejem, ale i třeba s řepkovým), aby ztratili svojí pálivost a následně je použít do salátu.

Blanšírování – stačí jen listy kopřivy naskládat do misky a přelít vodou z rychlovarné konvice a 2 minuty nechat odpočívat. Následně vodu můžete použít jako kopřivový čaj a listy jako nádivku do dalších pokrmů.

kopřiva

Víte že….?

  • Kopřiva je na blízkém východě považována za Afrodiziakum?
  • Lidé kteří pracují s koňmi přidávají kopřivu do žrádla pro starší zvířata, aby měla lesklejší srst?
  • Má vysoký podíl kyseliny štavelové a proto je pro žaludek velice dobře stravitelná?
  • Obsahuje vysoký podíl přírodních bílkovin a 8 esenciálních mastných kyselin?

kopřiva

HappyBaby Vám přejí hezké Velikonoce a dobrou chuť!!

Připojte se do naší uzavřené skupinky maminek na Facebooku a podělte se o vaše fotky či zkušenosti s dalšími maminkami.

 

Sdílejte
Kompletní portfolio HBKompletní portfolio HBreklama

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě