Kuřecí roláda plněná kopřivami

kopřiva

Pomalu se nám blíží svátek Velikonoc a s tím spojených i několik tradic a receptů. Jedním z nich jsou určitě recepty z mladých kopřiv. Kopřiva není jen ten“plevel“, který máme po celé zahradě, ale jedná se opravdu o velký dar naší přírody.

Co si připravit:

  • 1 velká vrchovatá mísa kopřiv
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • sůl a pepř podle chuti
  • 600 g kuřecího nebo krůtího masa na roládu
  • 200 g plátkové slaniny
  • 150 ml vody

Postup

  1. Troubu si předem předehřejete na 200 stupňů Celsia
  2. Kopřivy spařte teplou vodou a nechte v teplé vodě cca 2 minuty a pak nasekejte nahrubo.
  3. Cibuli nakrájejte také nahrubo a česnek na malé kousky.
  4. V pánvi rozpusťte máslo, cibuli a česnek nechte trochu opéct, přidejte kopřivy, následně vmíchejte vejce a osolte.
  5. Když směs zhoustne, odstavte a nechte ji zchladnout.
  6. Krůtí, nebo kuřecí maso podélně rozkrojte a maso přes potravinou fólii naklepejte.
  7. Osolte a opepřete maso a natřete připravenou směsí s kopřiv.
  8. Zarolujte roládu a celou jí obalte v plátcích slaniny.
  9. Roládu převažte provázkem, ať se při pečení nerozbalí.
  10. Vložte roládu do pekáče, podlijte vodou , přiklopte a pečte v troubě cca 1 hodinu.
  11. Na posledních 10 minut pekáč odklopte, aby se roláda pěkně dopekla.

Kopřiva a její příznivé účinky:

  • Pyl zajistí energii a vitalitu až do vysokého věku
  • Listy mají vysoký obsah bílkovin, flavonoidů, antioxidantů A, C, a E, minerálů, železa a chlorofylu
  • Oddenek zase obsahuje látky, které zajišťují správnou funkci prostaty

kopřiva

Kopřiva a způsoby její přípravy:

Máčení – Listy máčejte 2-3 hodiny ve vodě, pak už nebudou pálit. Poté jej můžete jíst bez dalších úprav jako salát.

Válcování – Listy kopřiv naskládejte na vál a válečkem je vší silou válcujte. Listy se přelámou a tím přestanou pálit. Následně je můžete naskládat na sebe a dovnitř udělat stejně jako do zelných listů náplň třeba z mletého masa, nebo sýru.

Olejování – stačí listy potřít rostlinným olejem (nejlépe chutnají s dýňovým olejem, ale i třeba s řepkovým), aby ztratili svojí pálivost a následně je použít do salátu.

Blanšírování – stačí jen listy kopřivy naskládat do misky a přelít vodou z rychlovarné konvice a 2 minuty nechat odpočívat. Následně vodu můžete použít jako kopřivový čaj a listy jako nádivku do dalších pokrmů.

kopřiva

Víte že….?

  • Kopřiva je na blízkém východě považována za Afrodiziakum?
  • Lidé kteří pracují s koňmi přidávají kopřivu do žrádla pro starší zvířata, aby měla lesklejší srst?
  • Má vysoký podíl kyseliny štavelové a proto je pro žaludek velice dobře stravitelná?
  • Obsahuje vysoký podíl přírodních bílkovin a 8 esenciálních mastných kyselin?

kopřiva

HappyBaby Vám přejí hezké Velikonoce a dobrou chuť!!

Připojte se do naší uzavřené skupinky maminek na Facebooku a podělte se o vaše fotky či zkušenosti s dalšími maminkami.

 

Sdílejte
BioGaia-LP-06-2024-clanekBioGaia-LP-06-2024-clanekreklama
Načítám
BioGaia-tipy-LP-2024BioGaia-tipy-LP-2024
reklama

Přihlášení

Na našich webových stránkách HappyBaby.cz používáme soubory cookie, abychom vám poskytli, co nejvíce pohodlí při jejich prohlížení. Kliknutím na „Souhlasím s použitím všech cookies“ vyjadřujete souhlas s použitím VŠECH souborů cookie. Můžete také pomocí nastavení poskytnout kontrolovaný souhlas nebo zamítnout použití cookies kromě nezbytných.

Povolit všechny cookies Nastavit cookies

Níže najdete kategorie cookies používané na našich webových stránkách, které můžete povolit nebo zakázat. Funkční cookies není možné zakázat, protože jsou pro bezproblémové procházení webu nezbytné. Vaše nastavení cookies je v budoucnu možné měnit pomocí odkazu v patičce webu.

Zavřít

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě

Milá , ve vašem profilu nemáte zaškrtnutý souhlas a tak se nemůžete účastnit žádných našich testování a soutěží. Změnit to můžete ZDE.