Pomalu se nám blíží svátek Velikonoc a s tím spojených i několik tradic a receptů. Jedním z nich jsou určitě recepty z mladých kopřiv. Kopřiva není jen ten”plevel”, který máme po celé zahradě, ale jedná se opravdu o velký dar naší přírody.
Co si připravit:
- 1 velká vrchovatá mísa kopřiv
- 2 cibule
- 2 lžíce másla
- 4 stroužky česneku
- 2 vejce
- sůl a pepř podle chuti
- 600 g kuřecího nebo krůtího masa na roládu
- 200 g plátkové slaniny
- 150 ml vody
Postup
- Troubu si předem předehřejete na 200 stupňů Celsia
- Kopřivy spařte teplou vodou a nechte v teplé vodě cca 2 minuty a pak nasekejte nahrubo.
- Cibuli nakrájejte také nahrubo a česnek na malé kousky.
- V pánvi rozpusťte máslo, cibuli a česnek nechte trochu opéct, přidejte kopřivy, následně vmíchejte vejce a osolte.
- Když směs zhoustne, odstavte a nechte ji zchladnout.
- Krůtí, nebo kuřecí maso podélně rozkrojte a maso přes potravinou fólii naklepejte.
- Osolte a opepřete maso a natřete připravenou směsí s kopřiv.
- Zarolujte roládu a celou jí obalte v plátcích slaniny.
- Roládu převažte provázkem, ať se při pečení nerozbalí.
- Vložte roládu do pekáče, podlijte vodou , přiklopte a pečte v troubě cca 1 hodinu.
- Na posledních 10 minut pekáč odklopte, aby se roláda pěkně dopekla.
Kopřiva a její příznivé účinky:
- Pyl zajistí energii a vitalitu až do vysokého věku
- Listy mají vysoký obsah bílkovin, flavonoidů, antioxidantů A, C, a E, minerálů, železa a chlorofylu
- Oddenek zase obsahuje látky, které zajišťují správnou funkci prostaty
Kopřiva a způsoby její přípravy:
Máčení – Listy máčejte 2-3 hodiny ve vodě, pak už nebudou pálit. Poté jej můžete jíst bez dalších úprav jako salát.
Válcování – Listy kopřiv naskládejte na vál a válečkem je vší silou válcujte. Listy se přelámou a tím přestanou pálit. Následně je můžete naskládat na sebe a dovnitř udělat stejně jako do zelných listů náplň třeba z mletého masa, nebo sýru.
Olejování – stačí listy potřít rostlinným olejem (nejlépe chutnají s dýňovým olejem, ale i třeba s řepkovým), aby ztratili svojí pálivost a následně je použít do salátu.
Blanšírování – stačí jen listy kopřivy naskládat do misky a přelít vodou z rychlovarné konvice a 2 minuty nechat odpočívat. Následně vodu můžete použít jako kopřivový čaj a listy jako nádivku do dalších pokrmů.
Víte že….?
- Kopřiva je na blízkém východě považována za Afrodiziakum?
- Lidé kteří pracují s koňmi přidávají kopřivu do žrádla pro starší zvířata, aby měla lesklejší srst?
- Má vysoký podíl kyseliny štavelové a proto je pro žaludek velice dobře stravitelná?
- Obsahuje vysoký podíl přírodních bílkovin a 8 esenciálních mastných kyselin?
HappyBaby Vám přejí hezké Velikonoce a dobrou chuť!!
Připojte se do naší uzavřené skupinky maminek na Facebooku a podělte se o vaše fotky či zkušenosti s dalšími maminkami.
Komentáře