Jablečný “Tarte Tatin”

Koláč Tarte Tatin

Recept na slavný francouzský koláč přijde vhod, zvlášť teď v podzimním období, když si můžete vybrat z různých druhů čerstvých jablek.

Na 4 porce si připravte:

Použité suroviny na těsto:

  • 220 g hladké mouky
  • 120 g másla (studené, nakrájené na 1 cm kostky)
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 60 ml ledové vody

Na náplň:

  • 80 g másla
  • 1 kg tvrdších zelených jablek (Granny Smith, Golden delicious)
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 lžíce směsi koření "Skořicový cukr" od Antonína (koupíte na www.koreni.cz)
  • 45 ml vody
  • šťáva z 1 citrónu

Na ozdobení:

  • 250 ml šlehačky

1/11

Připravíme si těsto. Z 220 g hladké mouky, špetky soli a 120 g vychlazeného másla prsty vypracujeme drobenku.

Jablečný tarte tatin - recept krok 1

  • 2/11
    Přidáme žloutek spolu se 60 ml vody a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do strečové folie a necháme v lednici alespoň 30 minut odpočinout.Jablečný tarte tatin - recept krok 2

  • 3/11
    Mezitím si připravíme karamelizovaná jablka. 1 kg jablek oloupeme a potřeme šťávou z ½ citronu (aby nezhnědla). Rozkrájíme je na čtvrtky až šestiny (půlměsíčky) podle velikosti jablek, jádřince vykrájíme a vše promícháme se zbytkem citronové šťávy.Jablečný tarte tatin - recept krok 3
  • 4/11
    V nepřilnavé pánvi o průměru 23-30 cm s ohnivzdorným držadlem (půjde do trouby) zahříváme na střední teplotu 150 g cukru spolu se 45 ml vody, dokud se voda neodpaří a cukr nezačne karamelizovat (neodchází žádná pára).Jablečný tarte tatin - recept krok 4
  • 5/11
    Odstavíme z plotny, a v karamelu rozpustíme 80 g másla spolu s 1 lžící skořicového cukru.Jablečný tarte tatin - recept krok 5
  • 6/11
    Přidáme nakrájená jablka, která dokonale obalíme ve směsi karamelu a másla, dáme zpět na plotnu a na střední teplotě bez míchání vaříme, než jablka změknou, nasáknou karamelem a část vody ze šťávy, kterou pustí, se odpaří (cca 10-12 minut). Odstavíme z plotny a necháme lehce zchladnout.Jablečný tarte tatin - recept krok 6
  • 7/11
    Předehřejeme troubu na teplotu 190°C. Na pomoučněném vále vytvarujeme těsto do kruhu o průměru o 3 cm větším, než je velikost pánve.Jablečný tarte tatin - recept krok 7
  • 8/11
    Zkaramelizovaná jablka porovnáme na pánvi (aby byly vidět půlměsíčky)Jablečný tarte tatin - recept krok 8
  • 9/11
    Přikryjeme těstem a jeho okraje zastrčíme mezi jablka a okraj pánve. Těsto propícháme vidličkou, aby mohla odcházet pára.Jablečný tarte tatin - recept krok 9
  • 10/11
    Pečeme cca 35 minut, dokud těsto nezezlátne a karamel nezačne téci po stranách (doporučujeme proto dát pod pánev plech). Vyndáme z trouby, necháme 5 minut vychladnout a překlopíme na tác o něco větší, než je pánev.Jablečný tarte tatin - recept krok 10
  • 11/11
    Koláč podáváme ještě teplý ozdobený šlehačkou.Jablečný tarte tatin - recept krok 11

 

Sdílejte
Immunotrofina 2+1 zdarmaImmunotrofina 2+1 zdarmareklama

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě