Jablečný koláč „Tarte Tatin“

Recept na slavný francouzský koláč přijde vhod, zvlášť teď v podzimním období, když si můžete vybrat z různých druhů čerstvých jablek.

Použité suroviny na těsto:

  • 220 g hladké mouky
  • 120 g másla (studené, nakrájené na 1 cm kostky)
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 60 ml ledové vody

Na náplň:

  • 80 g másla
  • 1 kg tvrdších zelených jablek (Granny Smith, Golden delicious)
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 lžíce směsi koření "Skořicový cukr" od Antonína (koupíte na www.koreni.cz)
  • 45 ml vody
  • šťáva z 1 citrónu

Na ozdobení:

  • 250 ml šlehačky

1/11

Připravíme si těsto. Z 220 g hladké mouky, špetky soli a 120 g vychlazeného másla prsty vypracujeme drobenku.

Jablečný tarte tatin - recept krok 1

  • 2/11
    Přidáme žloutek spolu se 60 ml vody a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do strečové folie a necháme v lednici alespoň 30 minut odpočinout.Jablečný tarte tatin - recept krok 2

<!–

Recept týdne:
Jak získat sáček koření „Skořicový cukr“ k objednávce zdarma?Vložit do košíku za 0 Kč

Platí do neděle 18. února 2018

–>

  • 3/11
    Mezitím si připravíme karamelizovaná jablka. 1 kg jablek oloupeme a potřeme šťávou z ½ citronu (aby nezhnědla). Rozkrájíme je na čtvrtky až šestiny (půlměsíčky) podle velikosti jablek, jádřince vykrájíme a vše promícháme se zbytkem citronové šťávy.Jablečný tarte tatin - recept krok 3
  • 4/11
    V nepřilnavé pánvi o průměru 23-30 cm s ohnivzdorným držadlem (půjde do trouby) zahříváme na střední teplotu 150 g cukru spolu se 45 ml vody, dokud se voda neodpaří a cukr nezačne karamelizovat (neodchází žádná pára).

  • 5/11
    Odstavíme z plotny, a v karamelu rozpustíme 80 g másla spolu s 1 lžící skořicového cukru.

  • 6/11
    Přidáme nakrájená jablka, která dokonale obalíme ve směsi karamelu a másla, dáme zpět na plotnu a na střední teplotě bez míchání vaříme, než jablka změknou, nasáknou karamelem a část vody ze šťávy, kterou pustí, se odpaří (cca 10-12 minut). Odstavíme z plotny a necháme lehce zchladnout.

  • 7/11
    Předehřejeme troubu na teplotu 190°C. Na pomoučněném vále vytvarujeme těsto do kruhu o průměru o 3 cm větším, než je velikost pánve.Jablečný tarte tatin - recept krok 7
  • 8/11
    Zkaramelizovaná jablka porovnáme na pánvi (aby byly vidět půlměsíčky)Jablečný tarte tatin - recept krok 8
  • 9/11
    Přikryjeme těstem a jeho okraje zastrčíme mezi jablka a okraj pánve. Těsto propícháme vidličkou, aby mohla odcházet pára.Jablečný tarte tatin - recept krok 9
  • 10/11
    Pečeme cca 35 minut, dokud těsto nezezlátne a karamel nezačne téci po stranách (doporučujeme proto dát pod pánev plech). Vyndáme z trouby, necháme 5 minut vychladnout a překlopíme na tác o něco větší, než je pánev.Jablečný tarte tatin - recept krok 10
  • 11/11
    Koláč podáváme ještě teplý ozdobený šlehačkou.

 

Sdílejte
BioGaia-LP-06-2024-clanekBioGaia-LP-06-2024-clanekreklama
Načítám
BioGaia-tipy-LP-2024BioGaia-tipy-LP-2024
reklama

Přihlášení

Na našich webových stránkách HappyBaby.cz používáme soubory cookie, abychom vám poskytli, co nejvíce pohodlí při jejich prohlížení. Kliknutím na „Souhlasím s použitím všech cookies“ vyjadřujete souhlas s použitím VŠECH souborů cookie. Můžete také pomocí nastavení poskytnout kontrolovaný souhlas nebo zamítnout použití cookies kromě nezbytných.

Povolit všechny cookies Nastavit cookies

Níže najdete kategorie cookies používané na našich webových stránkách, které můžete povolit nebo zakázat. Funkční cookies není možné zakázat, protože jsou pro bezproblémové procházení webu nezbytné. Vaše nastavení cookies je v budoucnu možné měnit pomocí odkazu v patičce webu.

Zavřít

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě

Milá , ve vašem profilu nemáte zaškrtnutý souhlas a tak se nemůžete účastnit žádných našich testování a soutěží. Změnit to můžete ZDE.