Recept na slavný francouzský koláč přijde vhod, zvlášť teď v podzimním období, když si můžete vybrat z různých druhů čerstvých jablek.
Použité suroviny na těsto:
- 220 g hladké mouky
- 120 g másla (studené, nakrájené na 1 cm kostky)
- špetka soli
- 1 žloutek
- 60 ml ledové vody
Na náplň:
- 80 g másla
- 1 kg tvrdších zelených jablek (Granny Smith, Golden delicious)
- 150 g krystalového cukru
- 1 lžíce směsi koření "Skořicový cukr" od Antonína (koupíte na www.koreni.cz)
- 45 ml vody
- šťáva z 1 citrónu
Na ozdobení:
- 250 ml šlehačky
1/11
Připravíme si těsto. Z 220 g hladké mouky, špetky soli a 120 g vychlazeného másla prsty vypracujeme drobenku.
- 2/11
Přidáme žloutek spolu se 60 ml vody a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do strečové folie a necháme v lednici alespoň 30 minut odpočinout.
<!–
Jak získat sáček koření „Skořicový cukr“ k objednávce zdarma?Vložit do košíku za 0 Kč
Platí do neděle 18. února 2018
–>
- 3/11
Mezitím si připravíme karamelizovaná jablka. 1 kg jablek oloupeme a potřeme šťávou z ½ citronu (aby nezhnědla). Rozkrájíme je na čtvrtky až šestiny (půlměsíčky) podle velikosti jablek, jádřince vykrájíme a vše promícháme se zbytkem citronové šťávy. - 4/11
V nepřilnavé pánvi o průměru 23-30 cm s ohnivzdorným držadlem (půjde do trouby) zahříváme na střední teplotu 150 g cukru spolu se 45 ml vody, dokud se voda neodpaří a cukr nezačne karamelizovat (neodchází žádná pára).
- 5/11
Odstavíme z plotny, a v karamelu rozpustíme 80 g másla spolu s 1 lžící skořicového cukru.
- 6/11
Přidáme nakrájená jablka, která dokonale obalíme ve směsi karamelu a másla, dáme zpět na plotnu a na střední teplotě bez míchání vaříme, než jablka změknou, nasáknou karamelem a část vody ze šťávy, kterou pustí, se odpaří (cca 10-12 minut). Odstavíme z plotny a necháme lehce zchladnout.
- 7/11
Předehřejeme troubu na teplotu 190°C. Na pomoučněném vále vytvarujeme těsto do kruhu o průměru o 3 cm větším, než je velikost pánve. - 8/11
Zkaramelizovaná jablka porovnáme na pánvi (aby byly vidět půlměsíčky) - 9/11
Přikryjeme těstem a jeho okraje zastrčíme mezi jablka a okraj pánve. Těsto propícháme vidličkou, aby mohla odcházet pára. - 10/11
Pečeme cca 35 minut, dokud těsto nezezlátne a karamel nezačne téci po stranách (doporučujeme proto dát pod pánev plech). Vyndáme z trouby, necháme 5 minut vychladnout a překlopíme na tác o něco větší, než je pánev. - 11/11
Koláč podáváme ještě teplý ozdobený šlehačkou.