Znáte zdravotní výhody dýně hokkaido? Jejich období je tu a jejich využití je různé. Kromě polévek a koláčů je můžete jednoduše využít i jako přílohu k masu, sýru Halloumi nebo k zeleninovým plackám.
Dýně hokkaido – skrytý poklad
Jsou kromě chuti velmi cenné i kvůli jejich zdraví prospěšným výhodám. Oranžové dýně obsahují potřebný betakaroten, lutein, draslík, železo, hořčík, vápník a fosfor. Hokkaido je vhodná pro diabetiky, snižuje krevní tlak a tím, že obsahuje velké množství vlákniny, je vhodná i pro ty, kteří mají problémy s trávením. Vhodná je i při různých způsobech stravování jako Paleo, Gaps či jiných protizánětlivých dietách.
Vyzkoušejte například dýňovou polévku nebo skvělý recept na domácí dýňový sirup do kávy. Vykouzlíte si tak doma oblíbené pumpkin spice latté jako v kavárně.
Ingredience:
- 1 ks dýně hokkaido
- olivový olej na pokapání dýně
- sůl a pepř, případně chilli
- 4 ks větviček rozmarýnu
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Dýni omyjeme, nakrájíme na měsíčky. Položíme ji na plech pokrytý pečícím papírem. Měsíčky osolíme, posypeme čerstvě namletým pepřem a položíme na ně větvičky rozmarýnu. Pokud má někdo rád pikantnější chuť, může je posypat sušeným chilli. Na závěr pokapeme olivovým olejem. Vložíme do rozehřáte trouby a pečeme na 180 °C zhruba 30 minut.
Takto upečenou dýni můžeme využít jako přílohu k masu, grilovanému sýru Halloumi nebo k zeleninovým plackám, nebo jednoduše jako hlavní jídlo spolu se salátem a se smetanovo-česnekovým dipem.
Přejeme vám dobrou chuť!