Blíží se svátek svatého Martina a s ním je spojeno použití kmínu v tradičním staročeském receptu na svatomartinskou husu.
Ingredience
Použité suroviny na 3 kg husu (cca 6-8 porcí):
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 3 kg husa
- sůl (cca 4-5 lžic)
- kmín celý (cca 2 lžíce)
- 2-3 jablka
Použité suroviny na 16 ks lokší:
- 1 kg brambor
- 2 hrsti polohrubé mouky
- sůl
Postup
-
- 1/5
Připravíme si chlazenou nebo v chladničce pomalu rozmraženou 3 kg husu, ze které odstraníme droby. Celou husu (i vnitřek) pořádně osolíme (doslova potřeme solí) a necháme v lednici na plechu odležet 24 hodin (min. přes noc). - 2/5
Husu osušíme, zvenku i zevnitř posypeme kmínem, břišní dutinu vyplníme jablky a položíme do pekáče na mřížku nebo překřížené špejle (aby neležela přímo na plechu). - 3/5
Na dno plechu nalijeme 2 dcl vody a dáme do trouby předehřáté na 120 °C péct na 6 hodin. - 4/5
Zvýšíme teplotu na 250 °C a 15–20 minut prudce pečeme, aby se vytvořila zlatá, křupavá kůrka. Hotovou husu přendáme na plech a necháme v teple (v chladnoucí troubě) odpočívat. - 5/5
Z boků pekáče seškrábeme nožem přípečky a rozpustíme je ve výpeku (můžeme jej naředit vodou). Husu naporcujeme (jablka odstraníme), porce položíme zpět do pekáče s výpekem a neseme na stůl.Podáváme se zelím (červeným, bílým nebo obojím), houskovým (bramborovým) knedlíkem nebo bramborovými plackami (lokšemi) a přelijeme výpekem.
- 1/5
Příprava lokší (bramborových placek):
- 1/4
Uvaříme 1 kg brambor ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Vychladnuté brambory nastrouháme na jemném struhadle. - 2/4
Z nastrouhaných brambor, 2 hrstí polohrubé mouky a lžíce soli vypracujeme soudržné těsto, které rozdělíme na 16 dílů (mouku můžeme přidávat nebo ubírat podle typu brambor) a vyválíme na pomoučněné desce do 3 mm silných placek. - 3/4
Placky pečeme nasucho na nejlépe litinové pánvi, železném tálu nebo samotné plotně, než se vytvoří zespoda tmavě hnědé fleky. Placku otočíme, necháme nafouknout, propíchneme a pečeme stejně jako první stranu. - 4/4
Hotové placky mastíme sádlem nebo máslem a skládáme na sebe přiklopené miskou, aby nevychladly.
Doba přípravy – 60 minut příprava, 6,5 hodin pečení.
Komentáře