Svatomartinská husa s lokšemi

Blíží se svátek svatého Martina a s ním je spojeno použití kmínu v tradičním staročeském receptu na svatomartinskou husu.

Ingredience

Použité suroviny na 3 kg husu (cca 6-8 porcí):

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 3 kg husa
  • sůl (cca 4-5 lžic)
  • kmín celý (cca 2 lžíce)
  • 2-3 jablka

Použité suroviny na 16 ks lokší:

  • 1 kg brambor
  • 2 hrsti polohrubé mouky
  • sůl

Postup

    • 1/5
      Připravíme si chlazenou nebo v chladničce pomalu rozmraženou 3 kg husu, ze které odstraníme droby. Celou husu (i vnitřek) pořádně osolíme (doslova potřeme solí) a necháme v lednici na plechu odležet 24 hodin (min. přes noc).Svatomartinská husa – recept krok 1
    • 2/5
      Husu osušíme, zvenku i zevnitř posypeme kmínem, břišní dutinu vyplníme jablky a položíme do pekáče na mřížku nebo překřížené špejle (aby neležela přímo na plechu).Svatomartinská husa – recept krok 2
    • 3/5
      Na dno plechu nalijeme 2 dcl vody a dáme do trouby předehřáté na 120 °C péct na 6 hodin.Svatomartinská husa – recept krok 3
    • 4/5
      Zvýšíme teplotu na 250 °C a 15–20 minut prudce pečeme, aby se vytvořila zlatá, křupavá kůrka. Hotovou husu přendáme na plech a necháme v teple (v chladnoucí troubě) odpočívat.Svatomartinská husa – recept krok 4
    • 5/5
      Z boků pekáče seškrábeme nožem přípečky a rozpustíme je ve výpeku (můžeme jej naředit vodou). Husu naporcujeme (jablka odstraníme), porce položíme zpět do pekáče s výpekem a neseme na stůl.Podáváme se zelím (červeným, bílým nebo obojím), houskovým (bramborovým) knedlíkem nebo bramborovými plackami (lokšemi) a přelijeme výpekem.Svatomartinská husa – recept krok 5

Příprava lokší (bramborových placek):

  • 1/4
    Uvaříme 1 kg brambor ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Vychladnuté brambory nastrouháme na jemném struhadle.Lokše, bramborové placky – recept krok 1
  • 2/4
    Z nastrouhaných brambor, 2 hrstí polohrubé mouky a lžíce soli vypracujeme soudržné těsto, které rozdělíme na 16 dílů (mouku můžeme přidávat nebo ubírat podle typu brambor) a vyválíme na pomoučněné desce do 3 mm silných placek.Lokše, bramborové placky – recept krok 2
  • 3/4
    Placky pečeme nasucho na nejlépe litinové pánvi, železném tálu nebo samotné plotně, než se vytvoří zespoda tmavě hnědé fleky. Placku otočíme, necháme nafouknout, propíchneme a pečeme stejně jako první stranu.Lokše, bramborové placky – recept krok 3
  • 4/4
    Hotové placky mastíme sádlem nebo máslem a skládáme na sebe přiklopené miskou, aby nevychladly.Lokše, bramborové placky – recept krok 4

Doba přípravy  – 60 minut příprava, 6,5 hodin pečení.

Spolu s www.koreni.cz vám přejeme dobrou chuť!

Sdílejte
Immunotrofina 2+1 zdarmaImmunotrofina 2+1 zdarmareklama

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě