Jednoduchý francouzský ovocný koláč do jednoporcových misek nebo do koláčové formy.
Ingredience
Použité suroviny na 1 koláč (8 porcí):
- 500 g zralých (černých) třešní
- 75 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru (50 g do těsta, 10 g na pocukrování)
- 50 g másla (40 g do těsta, 10 g na vymazání formy)
- 25 g vanilkového cukru
- 2 lžičky citrónové kůry mleté
- 3 vejce
- 150 ml mléka
- 2 cl třešňové pálenky nebo rumu
- špetka soli
Postup
- 1/6
Keramickou koláčovou formu vymažeme 10 g másla, 500 g zralých třešní omyjeme a osušíme a nasypeme v 1 vrstvě do formy. - 2/6
V mixéru vyšleháme 3 vejce s 50 g moučkového cukru do husté pěny, 40 g másla rozehřejeme a zapneme troubu na 210 °C. - 3/6
Do vyšlehaného základu za stálého míchání přisypeme 75 g hladké mouky, 25 g vanilkového cukru, 2 lžičky citrónové kůry mleté, špetku soli, přilijeme 150 ml mléka, 2 cl třešňové pálenky (rumu) a nakonec rozehřáté máslo. - 4/6
Řídké těsto (podobné těstu na palačinky) nalijeme na třešně ve formě a dáme do rozpálené trouby. - 5/6
Prvních 15 minut pečeme při 210 °C, dalších 15 minut při 180 °C. Špejlí zkusíme, zda je koláč hotov, vyndáme z trouby a posypeme 10 g moučkového cukru. - 6/6
Podáváme teplý (doporučujeme) nebo studený, samotný nebo ozdobený šlehačkou.
Doba přípravy: 15 minut příprava, 30 minut pečení, 1 koláč/8 porcí.