Bezový sirup je přímo božská lahůdka, kterou si může každý z nás velmi jednoduše na jaře vyrobit, když kvetou květy bezu. Podle našeho receptu to půjde jako po másle.
Bezový sirup
Je nejen chutný, ale má i mnoho zdravotních benefitů. Bez, ať už v bezovém sirupu nebo v čaji pomáhá při kašli, při chřipce, nebo bolesti bříška. Má skvělé močopudné i potopudné účinky a také podporuje tvorbu mateřského mléka.
Ingredience na bezový sirup:
- 20 velkých květů bezu na 1 litr vody
- 800 – 1000 g cukru, doma používáme třtinový, ale může být i bílý
- 1 – 2 citróny
- 0, 5 lžičky kyseliny citronové
Postup:
Bezové květy se mají sbírat aspoň dva dny po dešti během slunečného dne, ideálně ráno, aby obsahovaly co nejvíce pylu.
Připravte si hrnec velký podle toho, kolik litrů sirupu chcete uvařit. Převařte vodu, nechte vychladnout.
Nasbírané květy naložte do vody a nechte je tam spolu s citróny nakrájenými na kolečka (ideálně i oloupanými) stát 24 – 48hodin.
Potom přes gázu přelejte do hrnce, ve kterém to budete vařit. Vyždímejte samotné květy spolu s citróny. Nasypte cukr, zahřívejte a míchejte, aby se cukr rozpustil.
Je dobré nečekat až do bodu varu, protože potom bez ztrácí svoje účinky. Při teplotě cca 70 °C nasypte kyselinu citrónovou a přelejte do čistých ohřátých lahví. Takto připravený sirup vám vydrží minimálně rok.