Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše 1

Ingredience

Použité suroviny na 32 jidášů:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla (70 g na těsto, 30 g na potření)
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 ml smetany na vaření
  • 42 g čerstvého droždí (1 kostka)
  • 1 lžička soli
  • 3 vejce (2 žloutky do těsta, 1 vejce na potření)
  • 1 lžička Citronová kůra mletá od Antonína
  • 2 lžíce medu na potření
  • 1 lžička Skořice mletá od Antonína na potření

Postup:

  • 1/9
    Ze 42 g čerstvého droždí, 200 ml vlažné smetany, 1 lžíce mouky a 1 lžičky cukru si připravíme kvásek, který necháme vzejít.Velikonoční jidáše - recept krok 1
  • 2/9
    Než je kvásek hotový, smícháme ve větší míse 500 g hladké mouky, 70 g změklého másla nakrájeného na kousky, 100 g krupicového cukru, 1 lžičku soli a 1 lžičku citronové mleté kůry.Velikonoční jidáše - recept krok 2
  • 3/9
    Přidáme vzešlý kvásek, 2 žloutky, zbytek smetany a vypracujeme hebké a vláčné, nelepivé těsto (cca 10 min.).Velikonoční jidáše - recept krok 3
  • 4/9
    Těsto necháme v teple pod utěrkou 1 hodinu kynout (zdvojnásobí objem).

Velikonoční jidáše - recept krok 4

  • 5/9
    Když je těsto vykynuté, vyklopíme je z mísy na vál, prohněteme a rozdělíme na 32 stejně velkých částí.Velikonoční jidáše - recept krok 5
  • 6/9
    Z každé části vyválíme cca 25 cm dlouhé válečky, které stočíme do jidášů.

Velikonoční jidáše - recept krok 6

  • 7/9
    Jidáše položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme v teple ještě 20 minut dovykynout.Velikonoční jidáše - recept krok 7
  • 8/9
    Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 15 minut, než zezlátnou.Velikonoční jidáše - recept krok 8
  • 9/9
    V hrnečku rozehřejeme 30 g másla se 2 lžícemi medu, přisypeme 1 lžičku mleté skořice a vzniklou medovou směsí potíráme ještě horké jidáše vyndané z trouby. Jidáše pak doporučujeme nechat na plechu zcela zchladnout.Velikonoční jidáše - recept krok 9

Doba přípravy: 45 minut příprava, 1 hod. kynutí, 2x 15 minut pečení / 32 jidášů. 

Sdílejte
Orbico - teploměr a nosní odsávačkaOrbico - teploměr a nosní odsávačkareklama

Zapomenuté heslo

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě