Stejně jako na Vánoce vánočka, nesmí chybět ani o Velikonocích na svátečním stole mazanec. Čas, který trávíte s dětmi doma využijte ke společnému pečení.
Použité suroviny na 2 mazance:
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- ½ rozehřátého másla, „Vanilkový cukr” od Antonína
- „Citronová kůra mletá“ od Antonína
- 100 g cukru krystal
- 175 ml mléka
- 40 g čerstvého droždí (1 kostka)
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 lžíce rumu
- 3 žloutky
- 1 vejce na potření
- 100 g rozinek
- 50 g sekaných mandlí
Postup:
Nejprve si v misce připravíme kvásek smícháním 175 ml vlažného mléka se 40 g čerstvého droždí a 1 lžičkou cukru (necháme cca 15 minut v teple kvasnice pracovat, až vytvoří hnědé bubliny na povrchu mléka).
Než je kvásek hotový rozehřejeme si půl kostky másla a oddělíme žloutky ze tří vajec od bílků. Ve větší míse smícháme obě mouky dohromady se 100 g cukru, dvěma lžícemi (polovina sáčku) „Vanilkového cukru“ od Antonína, jednou vrchovatou lžičkou soli a dvěma lžičkami „Citronové kůry mleté“ od Antonína. Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme nakynutý kvásek, jednu lžíci rumu, tři žloutky, rozehřáté máslo, přidáme 100 g rozinek, 50 g sekaných mandlí a vše dokonale prohněteme.
Těsto necháme v teple pod utěrkou 2 hodiny kynout (po jedné hodině promícháme) Když je těsto vykynuté, vyklopíme je z mísy na vál, rozdělíme na dvě stejně velké části a vytvarujeme bochánky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě 45 minut vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi.
Pečeme v troubě 50 minut při 150°C. Pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.
Komentáře