Babiččin štrúdl

Babiččin štrúdl

Vynikající štrúdl podle babiččina receptu z vlastního listového těsta.

Ingredience

Na těsto, 4 záviny:

  • 2 žloutky (1 do těsta, 1 na potření)
  • 250 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce octa

Na náplň, 2 záviny:

  • 1 kg nastrouhaných jablek (8-10 ks)
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 100 g zlatých hrozinek
  • 100 g drcených ořechů nebo plátkových mandlí
  • strouhanka na zahuštění

1/7

Nejlépe den předem (v nouzi stačí i 1 hod.) si připravíme těsto. Máslo nahrubo nastrouháme, promícháme s 200 g mouky a dáme na 15 minut do chladu.

Babiččin štrúdl - recept krok 1

  • 2/7
    Smícháme jeden žloutek, 300 g hladké mouky, lžičku soli, lžíci octa, 100 ml vody, dokonale na válu vypracujeme a rozválíme na 5 mm. Máslovou část těsta rovnoměrně rozprostřeme na rozválenou část těsta.

    Babiččin štrúdl - recept krok 2

  • 3/7
    Následně přeskládáme jako šátek. Přeskládané těsto rozválíme a znovu složíme. Opakujeme celkem 3x, vždy s 15ti minutovým odpočinutím v chladu. Toto množství vystačí na 4 záviny (podle velikosti).

    Babiččin štrúdl - recept krok 3

  • 4/7
    Jablka nahrubo nastrouháme (bez jádřinců) do větší mísy, přidáme mletou skořici, hrozinky a cukr a vše promícháme (pokud jsou jablka šťavnatější, zahustíme lžící strouhanky – v míse nesmí stát šťáva).

    Babiččin štrúdl - recept krok 4

  • 5/7
    Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly. Jeden schováme zabalený ve folii do chladničky na příště (týden vydrží) a jeden rozdělíme opět na dva díly. Z každého postupně vyválíme obdélník o tloušťce 3 mm a potřeme polovinou náplně, kterou posypeme čtvrtinou mandlí nebo ořechů.

    Babiččin štrúdl - recept krok 5

  • 6/7
    Vše zavineme do těsta a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Totéž provedeme i s druhou částí těsta. Poté oba štrúdly potřeme žloutkem a posypeme zbytkem ořechů či mandlí.

    Babiččin štrúdl - recept krok 6

  • 7/7
    Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 30 minut, až je povrch štrúdlu krásně zlatý.

    Babiččin štrúdl - recept krok 7

Spolu s www.koreni.cz vám přejeme dobrou chuť!

 

Sdílejte
Immunotrofina 2+1 zdarmaImmunotrofina 2+1 zdarmareklama

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě