Z poloostrova Loppa v Norsku Vám přinášíme jednoduchý recept na přípravu lehkého a velmi lahodného pokrmu z čerstvé tresky (ideálně „Skrei“), halibuta nebo mníka s použitím kořenící směsi Severské scampi podtrženého trochou Dánské uzené soli.
Ingredience
Použité suroviny:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 1 kg filetů z tresky, halibuta nebo mníka
- 3 lžíce kvalitního oleje na smažení
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce směsi koření Severské scampi
- 2 lžičky lžičky Dánská prémiová uzená sůl
- 2 lžičky mořské soli
- hladká mouka na poprášení (pro bezlepkovou variantu vynecháme)
- Příloha: brambory maštěné máslem, bramborová kaše, zeleninový salát, na másle orestovaná a krátce podušená kořenová zelenina.
Postup
- 1/5
2 lžičky Dánské uzené soli v hmoždíři nadrtíme najemno a smícháme s 2 lžičkami jemné mořské soli a 2 lžícemi směsi koření “Severské scampi”.
- 2/5
Z 1 kg chlazených filetů bez kostí z tresky, halibuta nebo mníka připravíme 6 – 8 řízků.
- 3/5
Každý řízek z obou stran okořeníme připravenou směsí a poprášíme hladkou moukou. - 4/5
Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla spolu se 3 lžícemi oleje a okořeněné řízky rychle z obou stran orestujeme (cca 3-5 minut), až vznikne zlatá krusta. - 5/5
Podáváme s brambory maštěnými máslem, bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo na másle orestovanou a krátce podušenou kořenovou zeleninou.
Doba přípravy: 30 minut příprava, 20 minut vaření.
Komentáře