Marocká polévka Harira

Marocká polévka Harira

Zahřát vás v chladných dnech dokáže tato lehce pikantní marocká polévka Harira. Chutnala i těm, kteří obvykle podobnou kuchyni nevyhledávají.

Na 4 porce si připravte:
  • 400 g předního hovězího (nebo jehněčího) masa
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 střední mrkve
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • 1 menší červená kapie
  • 4 lžíce oleje na smažení
  • 250 g rajčat
  • 250 - 300 g nakládané cizrny
  • 1,5 litru vývaru (hovězí, zeleninový)
  • 1 vrchovatá lžička směsi koření Harísa (koupíte na www.koreni.cz)
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička cukru
  • ½ lžičky čerstvě namletého pepře
  • hrst čerstvé nasekané petrželky
  • hrst čerstvého nasekaného koriandru
  • 2 hrsti domácích nudlí (v Maroku běžně lámali špagety)

V 5 – ti litrovém hrnci rozpálíme 4 lžíce oleje a na něm necháme zesklovatět nadrobno nakrájené 2 střední cibule.

Marocká polévka Harira - recept krok 1

Než je cibule osmažená, nakrájíme na 0,5 cm kolečka očištěné 2 mrkve a na 0,5 cm kostičky 1 řapík celeru, které přidáme k cibuli a restujeme, než pustí mrkev barvu (cca 10 minut).

Marocká polévka Harira - recept krok 2

Hovězí maso nakrájíme na 1 cm kostičky. Utřeme 3 stroužky česneku, červenou kapii a rajčata nasekáme nadrobno. Vše nasypeme do hrnce spolu s 1 lžičkou soli a restujeme, než se začne maso přichytávat.

Marocká polévka Harira - recept krok 3

Přisypeme veškeré suché koření (1 vrchovatou lžičku směsi „Harísa“, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, 1 lžičku kurkumy a 2 bobkové listy). 1 minutu za stálého míchání necháme rozvonět.

Marocká polévka Harira - recept krok 4

Zalijeme 1,5 l vývaru a promícháme.

Marocká polévka Harira - recept krok 5

Zvolna vaříme, než je maso hotové (cca 1-1,5 hod.)

Marocká polévka Harira - recept krok 6

Přidáme 250 – 300 g nakládané cizrny, hrst nasekaného čerstvého koriandru, hrst nasekané čerstvé petrželky, 2 hrsti domácích nudlí, dosolíme dle chuti a ještě cca 10 minut provaříme.

Marocká polévka Harira - recept krok 7

Podáváme ozdobené čerstvě nasekanou petrželkou spolu s pečivem (ideální je marocký chléb Khobz).

Marocká polévka Harira - recept krok 8

Spolu s www.koreni.cz vám přejeme dobrou chuť!

Sdílejte

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě