Jak se správně stravovat v těhotenství? Dodržujte několik základních rad a výživa v těhotenství pro vás bude hračkou.
Jak tedy v těhotenství jíst? Správná výživa v těhotenství
- Nevynechávejte žádné jídlo – pokud trpíte zažívacími problémy, jezte častěji menší porce.
- Dbejte na to, abyste měla vždy po ruce lehkou svačinku.
- Vyhněte se zbytečnému mlsání, eventuální vlčí hlad ukojte potravinami s nižším obsahem kalorií.
- Zvolte lehčeji stravitelné tuky, vyhněte se ale zároveň produktům „light“ – obsahují někdy sice méně cukru, ale zato hodně tuku, nebo naopak. Na celkovém počtu kalorií se proto nic nemění!
- Jídlo si okořeňte čerstvými bylinkami, petrželkou, česnekem a bazalkou, což vaše „labužnické patro“ potěší zcela přirozeným způsobem.
- Pociťujete-li na konci těhotenství pálení žaludku, sdělte to svému lékaři.
Projděte si také naše tipy v našem článku – Jak předejít trávicím potížím v těhotenství.
Potraviny s vysokým rizikem
Vyhněte se potravinám, které by mohly vést k otravám. Ovoce a zeleninu vždy důkladně omyjte. Vyhněte se také syrovému nebo nedostatečně uvařenému masu. Omezte konzumaci vnitřností. Nevhodná je i přehnaná konzumace mořských ryb; často obsahují těžké kovy, které mohou být při zvýšeném příjmu nebezpečné. Živočichové ve skořápkách a měkkýši v sobě skrývají riziko hepatitidy. Vynechte také umělá sladidla a zbytečná aditiva, alkohol a cigarety a ideálně i kávu. Soli se vzdávat nemusíte, kromě výjimečných případů. Prostě se vyhněte tomu, abyste jídla příliš solila a abyste jedla vydatně osolené potraviny, jako jsou hranolky, solené arašídy, polévkové kostky, polévky v prášku, uzené ryby a konzervy.
(Zdroj: PharmDr. Margit Slimáková a Tereza Vandrovcová, Ph.D.)