Sejkory

sejkory

Tento krajový druh bramboráku byl oblíbený na slavnostech a jarmarcích. Sejkory se za dob našich babiček pekly často přímo na plotně u pece. Podávat se můžou jak na slano, tak i sladká varianta.

  • 1 kg brambor
  • 20 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g sádla
  • 1 snítka čerstvé petržele
  • 150 g zakysané smetany

Postup

  1. Brambory oloupejte a najemnou nastrouhejte.
  2. Vložte do mísy a přebytečnou tekutinu z brambor slejte.
  3. V mléce rozšlehejte vejce a přidejte k bramborám.
  4. Přisypte mouku, majoránku, pepř, sůl a přidejte prolisovaný česnek. Pečlivě promíchejte.
  5. Rozpálenou pánev potřete sádlem a naběračkou tvarujte asi půl centimetru silné placky. Ty zprudka opečte po obou stranách dozlatova.
  6. Hotové sejkorky posypte nasekanou petrželí a podávejte se zakysanou smetanou.

Sejkory na sladko

Po vychladnutí, můžeme pomazat i povidly ze švestek, či jablek. Dá se přidat i tvaroh.

Sdílejte
Kompletní portfolio HBKompletní portfolio HBreklama

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě