I vy přemýšlíte každý den, což navařit, napéct? To asi všechny mámy. Z vlastní zkušenosti vím, že recepty, které jsou rychlé a teplé, jsou tou nejlepší volbou. Čerstvé kaiserky napečené s láskou, budou mít úspěch u vašich dětí, i vaší polovičky. Jen tak se po nich zapráší :))
Co potřebujeme na domácí kaiserky?
- 250 g hladké nebo špaldové mouky
- 120 g polohrubé mouky
- 120 g chlebové žitné mouky
- 15 g soli, 5 g cukru
- 10 g sušeného droždí
- 300 ml vlažného mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- semínka, kmín, nebo mořská sůl
Postup
- Mouku je vždy lepší prosít přes sítko, s těstem se pak lépe pracuje
- Smícháme všechnu mouku. Přidáme sůl, znovu pořádně promícháme
- V mouce uděláme důlek, do ní nalijeme vlažné mléko, cukr a buď sušené nebo čerstvé droždí. Já jsem použila sušené droždí, ale příště dám kostku čerstvého. Samozřejmě, nejlepší je doma vypěstovaný kvásek. Vnitřek jakéhokoliv pečiva má úplně jiný nádech
- Počkáme 10 min. Následně přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto
- S těstem pracujeme alespoň 3-4 min. Potom ho přikryjeme utěrkou a necháme kynout 45 - 60 min.
- Po vykynutí rozdělíme těsto na 7 částí (7 kaiserek), vytvarujeme kuličky - formičkou nebo nožem uděláme čáry. Přikryjeme utěrkou a necháme stát 20 min. Nakonec jen potřeme vajíčkem a posypeme sezamem.
- Pečeme 15 min na 200 stupních. Potom ztišit na 150 stupňů. Střídáme dolní a horní ohřev v troubě, aby se nám dopekli vnitřek - alespoň 30 min.
Pečivo necháme trochu vychladnout, i když teplé chutná fantasticky. Natřeme tím, co má kdo rád. Čerstvé, teplé, křupavé, se dá jíst i samy. Recept si určitě zamilujete!
Jak vznikly Kaiserky?
Kaiserky jsou tradiční pečivo pocházející z Rakouska a Německa, které se staly populární po celém světě. Název „kaiserky“ je odvozen od německého slova „Kaiser“ znamenajícího císař. Vznik kaiserky se datuje do 15. století, kdy byly pečené jako speciální chléb pro císaře Maxmiliána I.
Původní recept na kaiserky se skládal z jednoduchého těsta z mouky, droždí, soli a vody. Dnes se však vyrábí mnoho různých variant s různými přísadami, jako jsou semena, ořechy nebo rozinky. Kaiserky jsou oblíbené pro svou křupavou kůrku a měkké středové těsto, což je ideální kombinace pro slané i sladké pokrmy. Kaiserky se často používají k výrobě sendvičů, ale také se konzumují jako samostatné pečivo s máslem nebo marmeládou.
Chcete zkusit i něco jiného než kaiserky?
- 5- minutový citronový koláč
- pomazánka z čerstvého sýra
- třešňový koláč
- a spousta jiných receptů na Vás čeká na naší stránce www.happybaby.cz
Chcete se dozvědět více, nebo se podělit o Vaše zkušenostmi s jinými maminkami? Připojte se do naší uzavřené skupinky maminek na Facebooku nebo nás sledujte na našem Instagramu.