Možná si ještě někdo z nás pamatuje na pravidelnou lžičku rybího tuku, kterým nás zásobovaly naše maminky, nebo jsme jej dostávali ve škole. Myslím, že naše vzpomínky nejsou asi nejlepší, ale přesto by stálo za to, tento způsob k posilování imunity oprášit.
Rybí tuk
Jíst ryby je velice prospěšné pro náš organismus, a na talíři bychom měli mít čerstvé ryby alespoň 2x týdně. Pokud ovšem jíte ryby spíše výjimečně, možná by jste měli měli doplnit příjem konzumací rybího tuku.
V rybách jsou obsažené Omega – 3 mastné kyseliny, které si naše tělo neumí vytvořit samo, jde především o kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA).
Tyto kyseliny jsou spojené se snížením rizika výskytu ischemické choroby srdeční a rizika infarktu myokardu, Další velkou výhodou rybího tuku je i významný obsah vitaminu A a vitaminu D.
Optimální denní dávka EPA a DHA je přibližně 500 až 1 000 mg.
Rybí tuk je obsažen, v rybách, ústřicích, kaviáru ale i ve vejcích a vlašských ořechách. Záleží ale vždy na poměru tuku, například zrovna u vlašských ořechů to vychází cca na 14 ořechů/den na pokrytí základní denní dávky.
Vitamin D a vitamin A
Vitamín D si naše tělo umí vytvořit samo, ale potřebuje k němu dostatečné sluneční záření, které bohužel není v našich zeměpisných podmínkách dostatek. Vitamín A pak zase podporuje správné fungování našeho zraku.
Zdravé špatné tuky
Pokud používáte ve své kuchyni rostlinné oleje, tak by bylo potřeba zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin nad doporučenou dávku. Rostlinný olej v sobě obsahuje omega-6 mastné kyseliny, které – pokud mají ve stravě převahu – jdou svými účinky proti omega-3 a mohou podporovat vznik zánětů, zvyšovat cholesterol a přispívat ke zužování cév a srážení krve.
Pro nás – středoevropany je tedy vhodné doplňovat rybí tuk, který je možné nakoupit v lékárnách jako doplněk stravy. Ideální je dávka 1 000 až 2 000 miligramů denně.
Zdravotní přínosy rybího tuku
Rybí tuk se vyrábí destilací nebo tlakem z rybích tkání, případně třeba jen z tresčích jater. Při výběru sledujte, kolik EPA a DHA je v jednom gramu přípravku: čím více, tím lépe. Nemusíte se bát ani pachuti, nebo zápachu, v dnešní době se vyrábí přípravky, které mají již neutrální chuť a jsou i v tobolkách k polykání.
Proč je rybí tuk tak důležitý?
- pomáhá snížit riziko onemocnění srdce a cév
- pomáhá snížit riziko cukrovky 2 stupně
- normalizuje hladinu cholesterolu
- stabiluzuje krevní tlak
- má protizánětlivé účinky
- podporuje léčbu kožních chorob
- může ulevit při revmatoidní artritidě
Při užívání v těhotenství a při kojení podpoří zdravý růst i inteligenci dítěte, a prý dokonce i zmírňuje hyperaktivitu.
Jaké máte vy zkušenosti? Budeme rády pokud se s námi i vy podělíte o vaše postřehy a zkušenosti v naší uzavřené skupinky maminek na Facebooku nebo na našem Instagramu.