Mnoho maminek se během těhotenství setká s tzv. gestační nebo těhotenskou cukrovkou. Rádi vám poradíme, jak by měl vypadat jídelníček budoucí maminky, aby se jí dařilo udržet správnou hodnotu cukru v krvi.
Dietní doporučení dostanete ve specializované ambulanci, kde vás po naměření špatných hodnot doporučí váš gynekolog.
Čeho se vyvarovat
Jak už jsme se zmiňovali v článku o Léčbě těhotenské cukrovky, je velmi důležité vynechat jednoduché sacharidy (cukr, hroznový cukr, med). Kromě toho je třeba dbát na zpracované potraviny, ve kterých se skrytý cukr nachází a vyhýbat se jim obloukem.
Jídlo celého dne je vhodné rozdělit do více porcí. Těhotná maminka by měla jíst zhruba 6 krát denně. Do těchto šesti jídel by měla rozdělit i polysacharidy (rýže, pečivo, brambory, těstoviny apod.), aby je nepřijímala po velkých porcích.
Tuky a bílkoviny maminka nějak markantně omezovat nemusí, jen je dobré konzumovat je v co nejkvalitnější formě a přiměřeném množství.
Jídlo by se mělo jíst v rozmezí 2 – 4 hodin, ale ne v kratších nebo příliš dlouhých intervalech.
Vzorový jídelníček
Snídaně
Omeleta s cibulkou na másle z dvou vajíček. K tomu malý krajíc žitného chleba a čerstvá zelenina.
Dopolední svačina
Kvalitní bílý jogurt s hrozny a lžičkou ořechů
Oběd
Vhodná je zeleninová polévka bez sacharidových příloh. Treska na másle, 100 g vařených brambor a 100 g čerstvého zeleninového salátu (hlavně listový salát).
Odpolední svačina
Tvaroh (150 g) na slano se zeleninou a chia semínky.
Večeře
Zeleninový salát s brambory, jarní cibulkou, ředkvičkou a zálivkou z olivového oleje a citrónové šťávy.
Druhá večeře
Hrnek acidofilního mléka s kouskem žitného chleba.