Vzorový jídelníček – těhotenská cukrovka

Vzorový jídelníček – těhotenská cukrovka 1

Mnoho maminek se během těhotenství setká s tzv. gestační nebo těhotenskou cukrovkou. Rádi vám poradíme, jak by měl vypadat jídelníček budoucí maminky, aby se jí dařilo udržet správnou hodnotu cukru v krvi.

Dietní doporučení dostanete ve specializované ambulanci, kde vás po naměření špatných hodnot doporučí váš gynekolog.

Čeho se vyvarovat

Jak už jsme se zmiňovali v článku o Léčbě těhotenské cukrovky, je velmi důležité vynechat jednoduché sacharidy (cukr, hroznový cukr, med). Kromě toho je třeba dbát na zpracované potraviny, ve kterých se skrytý cukr nachází a vyhýbat se jim obloukem.

Jídlo celého dne je vhodné rozdělit do více porcí. Těhotná maminka by měla jíst zhruba 6 krát denně. Do těchto šesti jídel by měla rozdělit i polysacharidy (rýže, pečivo, brambory, těstoviny apod.), aby je nepřijímala po velkých porcích.

Tuky a bílkoviny maminka nějak markantně omezovat nemusí, jen je dobré konzumovat je v co nejkvalitnější formě a přiměřeném množství.

Jídlo by se mělo jíst v rozmezí 2 – 4 hodin, ale ne v kratších nebo příliš dlouhých intervalech.

Vzorový jídelníček

Snídaně

Omeleta s cibulkou na másle z dvou vajíček. K tomu malý krajíc žitného chleba a čerstvá zelenina.

Dopolední svačina

Kvalitní bílý jogurt s hrozny a lžičkou ořechů

Oběd

Vhodná je zeleninová polévka bez sacharidových příloh. Treska na másle, 100 g vařených brambor a 100 g čerstvého zeleninového salátu (hlavně listový salát).

Odpolední svačina

Tvaroh (150 g) na slano se zeleninou a chia semínky.

Večeře

Zeleninový salát s brambory, jarní cibulkou, ředkvičkou a zálivkou z olivového oleje a citrónové šťávy.

Druhá večeře

Hrnek acidofilního mléka s kouskem žitného chleba.

Sdílejte

Zapomenuté heslo

Přihlášení

Ukládám změny Odesílám
Uloženo Hotovo
Došlo k chybě Došlo k chybě