Osvědčený babiččin recept na vánočku, který se u nás dědí z generace na generaci a nesmí chybět na žádném vánočním stole.
Ingredience
Použité suroviny na 1 vánočku:
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- ½ rozehřátého másla
- pravý Vanilkový cukr
- Citronová kůra mletá
- 100 g cukru krystal
- 175 ml mléka
- 40 g čerstvého droždí (1 kostka)
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 lžíce rumu
- 3 žloutky
- 1 vejce na potření
- 100 g rozinek
- 50 g sekaných mandlí
Přílohy:
- pocukrovat a podávat k bílé kávě nebo čaji samotné nebo jen lehce potřít máslem či jahodovou marmeládou (nebo obojím)
Postup:
- 1/6 Připravíme si ingredience.
- 2/6
Nejprve si v misce připravíme kvásek smícháním 175 ml vlažného mléka se 40 g čerstvého droždí a 1 lžičkou cukru (necháme cca 15 minut v teple kvasnice pracovat, až vytvoří hnědé bubliny na povrchu mléka).
- 3/6
Než je kvásek hotový rozehřejeme si půl kostky másla a oddělíme žloutky ze tří vajec od bílků. Ve větší míse smícháme obě mouky dohromady se 100 g cukru, dvěma lžícemi (polovina sáčku) „Vanilkového cukru“ od Antonína, jednou vrchovatou lžičkou soli a dvěma lžičkami „Citronové kůry mleté“ od Antonína. Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme nakynutý kvásek, rum, žloutky, rozehřáté máslo, přidáme rozinky, polovinu sekaných mandlí a vše dokonale prohněteme.
- 4/6
Těsto necháme v teple pod utěrkou 2 hodiny kynout (po jedné hodině promícháme).
- 5/6
Když je těsto vykynuté, vyklopíme je z mísy na vál, rozdělíme na 9 stejně velkých částí a z nich vyválíme cca 40 cm dlouhých válečků, které na plechu vyloženém pečícím papírem spleteme do vánočky (dolní řada je ze 4, prostřední řada ze 3 a horní řada ze 2 válečků). Aby se vánočka „nerozjela“, doporučujeme jednotlivé řady zpevnit zapíchanými špejlemi. Vánočku necháme ještě 45 minut vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem sekaných mandlí.
- 6/6
Pečeme v troubě 50 minut při 150°C. Necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.
Doba přípravy 40 min. přípava, 165 min. kynutí, 50 min. pečení /1 vánočka.
Komentáře