Také milujete švestky? Chutné a oblíbené ovoce, ze kterého připravíte spoustu dobrot právě dozrává. Zkuste si tento rychlý koláč ze švestek a bez drobenky.
Co budeme potřebovat:
- 400 g švestek
- 1 špetka soli
- 150 ml oleje
- 250 g hladké mouky
- 10 ml mléka
- 1 balíček droždí
- 7 lžiček cukru krupice
- cukr moučka na ozdobení
- 1 ks vejce
Postup
- Nejdříve si v menší misce připravíme kvásek. Do mléka dáme 7 lžiček cukru krupice, přidáme droždí a necháme vykvasit.
- Nyní si ve větší míse zaděláme těsto. Mouku smícháme s vejci, olejem a připraveným kváskem a dobře vymícháme. Těsto necháme 45 minut kynout.
- Očistíme si švestky, které následně nakrájíme na menší kousky.
- Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Vykynuté těsto vlijeme do formy posypeme švestkami a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 20 minut.
- Po upečení rychlý švestkový koláč bez drobenky posypeme moučkovým cukrem.
Švestky
Švestky jsou velmi zdravým ovocem s vysokým podílem vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahují celý komplex vitamínů skupiny B, ze stopových prvků jsou významnými zejména měď a zinek. Konzumací švestek docílíme vyčištění střev, vyplavení zadržované vody v těle, nastartujeme hubnutí, posilíme srdce a imunitní systém.
Švestky můžeme sušit, zavařit jako kompot, udělat povidla a džemy, naložit do alkoholu, vyrobit sirup, šťávu i víno. Na pozdější použití je můžeme zamrazit.
Nemáte na švestky zrovna chuť, nebo je nemáte při ruce? Zkuste nějaký z dalších receptů:
Máte i vy nějaký zajímavý recept? Můžete se s námi a ostatními maminkami podělit v naší uzavřené skupinky maminek na Facebooku nebo nás sledujte na našem Instagramu.