Oslava Masopustu začala a pomaličku se blíží oslava Velikonoc. Některé se na ni těšíme, některé ji nemáme v lásce. Pokud ale přemýšlíte co upéct, abyste pohostili případné návštěvy, nabízíme vám recept na tradiční velikonoční koláče – Boží milosti.
Co budeme potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička moučkového cukru
- 1 lžička strouhané citrónové kůry
- špetka soli
- 40 g rozpuštěného másla
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce rumu
- žloutek 1-2 ks
K dokončení:
- trochu hladké mouky
- sádlo na smažení
- moučkový cukr s vanilkou na posypání
Postup
- Vše spolu dobře promíchejte rukama a vytvořte hladké těsto, které důkladně propracujete ještě několik dalších minut, aby bylo na pohmat hladké. Těsto dejte do sáčku a uložte do chladničky.
- Zhruba po půlhodině rozválejte těsto na tenoučký plát, může být cca 0,5 cm. Ostrým nožem ho rozkrájejte na čtverečky cca 6 x 6 cm, mohou být i obdélníčky. V každém udělejte uprostřed ještě několik zářezů (okraje zůstanou celé).
- Na pánvi rozehřejte větší množství sádla, abyste v ní mohli osmažit jednotlivé boží milosti z obou stran. Když se nafouknou a jsou lehce růžové, jsou hotové. Pokládejte je na ubrousek, aby okapal přebytečný tuk.
- Dokud jsou ještě horké, obalujte je v moučkovém cukru s vanilkou a můžete je rovnou konzumovat. Výborné jsou nejen horké ale i vychladlé.
Můžete zkusit také recept na Velikonoční jidáše, který naleznete u nás na webu. Nebo si můžete spolu s námi uplést velikonoční pomlázku.